Logo
Vytisknout stránku

V Krkonoších je kvůli ochraně jelenů omezen vstup na část cest (ČTK)

Vrchlabí (Trutnovsko) 1. prosince (ČTK) - V Krkonoších dnes kvůli ochraně jelení zvěře začal platit zákaz vstupu na cesty vedoucí k přezimovacím oborám a krmelištím jelenů. Omezení se týká 17 cest, například zeleně značené turistické trasy nad Michlovým Mlýnem podél Dřevařského potoka. Omezení vydává Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) pravidelně, řekl ČTK mluvčí KRNAP Radek Drahný. Omezení potrvá do 30. dubna, seznam uzavřených cest je na webu parku.

Shromažďováním jelenů na zimu v oplocených oborách lesníci předcházejí škodám, které by jinak jeleni v lesích okusem stromků nadělali. V oborách lesníci a myslivci zvěř intenzivně přikrmují senem, jadrným a dužnatým krmivem a speciální siláží. Lesníkům se tak v oborách daří na zimu zachytit přes 90 procent krkonošských jelenů a škody na lesích od zvěře jsou díky tomu velmi malé.

Malé obory na různých místech Krkonoš začaly vznikat také z toho důvodu, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy, v létě do hor a v zimě do podhůří. Správci KRNAP odhadují, že na české straně Krkonoš žije asi 450 kusů jelení zvěře.

Jelen je pro Krkonoše symbolickým zvířetem. Připomíná nejstarší dochované vyobrazení vládce hor Rýbrcoula, německy Rübezahla, na mapě Slezska z 16. století. Je to stvoření stojící na zadních nohách s kopyty, jeleními parohy, ptačí hlavou a tělem lva.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.