Přihlásit

Francii šokoval případ ženy roztrhané psy v době lovu. Lovci odpovědnost odmítají (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Matěj MISAŘ, moderátor
Smrt mladé těhotné ženy, kterou roztrhali psi, Francii šokovala. Spustila ale i diskusi o osudu štvanic, při kterých psi asistují. Žena venčila svého amerického staforda v lese nedaleko Paříže a v okolí se zrovna jeden z podobných honů konal. Přítel, kterému mladá žena volala o pomoc, přijel už pozdě. V lese ji našel mrtvou. Jestli ženu potrhal její pes, nebo smečka těch loveckých, se zatím neví. Vzorky odebrané jak loveckým psům, tak psu mladého páru by měly ukázat, která zvířata za smrt ženy mohou.

Anna KADAVÁ, redaktorka
Devětadvacetiletá Elizza Pilarski a její pes Curtis. Byla to prý sehraná dvojka. Osudný den, minulou sobotu si vyšli do lesa na procházku, když v tom na ně měli zaútočit psi. Elizza zavolala svému příteli do práce.

Christophe, přítel usmrcené ženy
Říkala mi, že na ni útočí více psů, že se jí nedaří držet Curtise, že ji koušou do rukou a nohy.

Anna KADAVÁ, redaktorka
Christophovi trvalo téměř hodinu, než se tam dostal. V lese měl potkat lovecké psy, kteří nebyli agresivní, i lovce. Cestu mu ukázal až Curtis, který silně vyl.

Christophe, přítel usmrcené ženy
Když jsem se přiblížil, uviděl jsem, že to není kmen, ale břicho mé ženy, bylo odkryté, byla celá vysvlečená. Přiblížil jsem se k ní, jestli bych jí mohl ještě pomoci. Potrhali ji úplně všude.

Anna KADAVÁ, redaktorka
Christophe tak přišel nejen o svou přítelkyni, ale také o svého ještě nenarozeného syna. Podle pitvy zemřela na vykrvácení způsobené pokousáním psy.

Frédéric TRINH, prokurátor
Byla to kousnutí před i po smrti, která by měli mít na svědomí, což ještě bude potvrzeno, nejméně dva psi.

Anna KADAVÁ, redaktorka
Podle přítele oběti není pochyb, že její smrt mají na svědomí lovečtí psi. To ale organizátor lovu i lovecká asociace kategoricky odmítají.

Jean-Michel CAMUS, organizátor lovu
Když jsem ho potkal, říkal mi, že hledá svého psa a ať si dáváme pozor, protože je hodně zlý. Já jsem opáčil, že naši zlí nejsou. Na to on znovu opakoval, že ten jeho je opravdu zlý.

Anna KADAVÁ, redaktorka
Případ už vyšetřují policisté. Zatím odebrali vzorky 67 psů, a to loveckých, i všech pěti psů mladého páru. Výsledky budou zřejmě až za několik týdnů.

redaktorka, citace: Brigitte BARDOTOVÁ, bojovnice za práva zvířat
Kolik dramat ještě musíme vytrpět, jak dlouho se budou ještě politici podřizovat těm, kteří rozsévají smrt v našich lesích?

Pierre de ROUÄLLE, prezident Asociace loveckých psů
Každý rok se ve Francii koná 18 000 štvanic a nikdy se nic podobného nestalo.

Anna KADAVÁ, redaktorka
Štvanice je historická metoda lovu, která se praktikuje převážně už jen ve Francii a Británii, má tam velkou tradici. Psi při ní mají zvíře doslova uštvat. Zabít ho mají ale až lovci. Anna Kadavá, televize Prima.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.