Přihlásit

Ze Šumavy kvůli vlkům odcházejí jeleni (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavla KOSÍKOVÁ, moderátorka
Na Šumavě ubývá jelení zvěře, podle lesníků odchází kvůli vlkům, ti měli její stav regulovat na území poblíž bavorských hranic, kde je lov zakázaný, místo toho ale našli snadnější kořist ve stádech ovcí a jelení zvěř se místo toho přesunula do oblastí, kde se dřív prakticky nevyskytovala.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
60 kusů ulovené jelení zvěře, takový byl běžný konec října v oblasti Prášil. Teď je místní územní pracoviště sotva na 15 kusech.

Marek DRHA, vedoucí územního pracoviště, Prášily
Zatím to všechno nasvědčuje tomu, že zvěř zareagovala na přítomnost vlků tím způsobem, že se posunula do míst, kde to nebezpečí nehrozí.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Na Prášilsku dokonce museli snížit plán lovu na 85 kusů jelení zvěře, podle územního pracoviště ho ale nemají šanci splnit. S regulací jelení zvěře měla pomoci vlčí smečka v takzvaném území bez lovu. Před rokem ho správa parku rozšířila na 7000 hektarů, pro běžný lov je kvůli terénu tahle oblast nevhodná, jenže podle lesníků se sem vlci často nevydávají.

Marek DRHA, vedoucí územního pracoviště, Prášily
Já jsem se tam pohyboval celé září díky fotografování, a za celou dobu jsem tam nezaznamenal přítomnost vlků - stopy, trus, zbytky kořisti.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Pro vlky je snadnější kořistí stádo ovcí. Na ně útočí stále častěji, podle vedení parku je ale za nízkým počtem jelenů i vysoký plán lovu v roce 2017.

Jan DVOŘÁK, mluvčí, Správa NP Šumava
Vyvrcholilo to před dvěma lety, kdy jsme ulovili více než 1100 kusů jelení zvěře, v současné době máme plán lovu na více než 700 kusech.

Zdeněk MLNAŘÍK, redaktor
Regulací chce vedení parku zabránit hlavně škodám, které jeleni způsobují na mladých stromcích. Teď se zvěř pomalu začne stahovat do přezimovacích obůrek, i ty musí lesníci proti útokům vlků zabezpečit. Zdeněk Mlnařík, Česká televize, Šumava.

Pavla KOSÍKOVÁ, moderátorka
Tak to byly úterní Události v regionech s datem 19. listopadu, přeji vám hezký zbytek večera.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.