Přihlásit

Počet usmrcených zvířat po střetu s auty v NP Šumava roste (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vimperk (Prachaticko) 21. října (ČTK) - V šumavském národním parku stoupá počet případů, kdy po střetu s autem zahyne zvíře. Letos takto zahynulo 18 zvířat, ve dvou případech šlo o vzácného rysa. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Dosavadní letošní statistika podle něj vykazuje například proti celému roku 2015 stoprocentní nárůst. Nejčastěji při metodách zahynou srny, jeleni, prasata nebo jezevci.

"Každý rok sledujeme nárůst zvířat, která byla sražena nějakým motorovým vozidlem. V roce 2017 jsme evidovali 23 mrtvých zvířat, loni 27. Letos už jich je ke dvaceti a to ještě není konec roku. Nutno ale dodat, že toto nejsou konečná čísla, protože určitě nenajdeme všechna zvířata, která uhynou při srážkách s motorovými vozidly, a navíc máme přehled pouze za naše režijní honitby," uvedl Adam Jirsa ze Správy Národního parku Šumava.

Rysy letos přejela auta na silnici I/4 mezi Horní Vltavicí a Strážným na Prachaticku. Loni zahynula po střetu s vozidlem samice rysa u Českých Žlebů na Prachaticku. "K úsekům, kde dochází k častým nehodám motorových vozidel se zvěří, patří silnice II/190 mezi Gerlovou Hutí a Hartmanicemi na Klatovsku, komunikace v okolí Radvanovického hřbetu nebo silnice od Skelné do Prášil na Klatovsku. To jsou všechno úseky, kde je silný provoz, a navíc se zde jezdí relativně rychle," řekl náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Jan Kozel.

Místa, kterými zvěř ve zvýšené míře prochází, prý zůstávají prakticky stejná. Důvodem je fakt, že se zvířata většinou drží svých zažitých zvyků. "Migrační koridory zvěře se mění jen málo a jsou pro ně životně důležité. Proto nepoužíváme pachové plašiče, které zabraňují přirozené migraci. Pokud bychom použili nějaká zařízení, mohla by to být taková, co upozorní zvěř na právě projíždějící auto, a to buď nějakým zvukovým nebo světelným signálem. Přesněji řečeno odrazem od světel automobilů," řekl Jirsa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.