Přihlásit

Australský zemědělec podal žalobu kvůli glyfosátu, má rakovinu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Canberra 10. října (ČTK) - Žalobu na německou společnost Bayer kvůli výrobku obsahujícímu glyfosát dnes podal australský farmář, u něhož se rozvinula rakovina. Kontroverzní herbicid, který muž používal více než 40 let, je podle něj zodpovědný za jeho zdravotní stav. Jedná se o první podobnou žalobu zemědělce proti Bayeru v Austrálii, informovala tamní televize ABC.

Sedmašedesátiletý Ross Wild ze státu Nový Jižní Wales začal glyfosát, prodávaný pod obchodním názvem Roundup, používat ihned po uvedení přípravku na australský trh v roce 1976. Australanovi lékaři nedávno zjistili Hodgkinův lymfom, tedy zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin.

"Pan Wild chce, aby všichni věděli, že výrobek není bezpečný," uvedl Wildův právník, podle kterého muž žádá po Bayeru také finanční odškodnění.

Glyfosát vyvinula společnost Monsanto, kterou loni v červnu koupil německý agrochemický a farmaceutický konglomerát Bayer. Ten kvůli zdravotním dopadům herbicidu čelí tisícovkám žalob. Německá společnost například letos v květnu prohrála soudní spor s dvojicí Američanů, u nichž se také rozvinul Hodgkinův lymfom.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, jej mají za neškodný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.