Logo
Vytisknout stránku

Samospráva ve Vysokých Tatrách upozornila na přemnožené medvědy (ČTK)

Bratislava 7. října (zpravodaj ČTK) - Správa souměstí Vysoké Tatry v podhůří stejnojmenného nejvyššího pohoří na Slovensku dnes upozornila na přemnožené medvědy, kteří vyhledávají potravu v blízkosti obydlí, hotelů a zařízení. Podle samosprávy jsou tak v ohrožení místní obyvatelé i turisté. Primátor Vysokých Tater Ján Mokoš oznámil, že by uvítal regulaci počtu zmíněné chráněné šelmy. Tatry jsou oblíbeným cílem také českých turistů.

"V takovéto závažné situaci se Vysoké Tatry ještě nikdy nenacházely. Stav je natolik závažný, že se již skutečně obávám o životy domácích (obyvatel) i turistů," uvedl Mokoš v prohlášení.

Deník Pravda dnes na svém webu zveřejnil záběry medvěda přímo před policejní stanicí ve městě. Šelma nicméně po spatření policisty vzala do zaječích. Deník poznamenal, že medvěd je plaché zvíře, riziko však představují medvědi, kteří se naučili chodit k odpadkovým košům a kontejnerům. Takový medvěd je obvykle zastřelen, protože představuje nebezpečí pro lidi.

Zatímco v roce 2010 zaznamenaly Vysoké Tatry 97 hlášení výskytu medvědů, letos se tento počet vyšplhal na více než 700 případů. Nejčastěji jde o tatranské části Starý a Nový Smokovec, stejně jako Tatranská Lomnica.

Město tvrdí, že už využilo všech svých kompetencí ve snaze předcházet výskytu medvědů na svém území, včetně budování nových míst pro kontejnery s komunálním odpadem a elektrických ohradníků. Vyslovilo se i pro jednodušší regulaci počtu medvědů v případě, že se potvrdí jejich přemnožení.

Výjimku k odstřelu šelmy uděluje ministerstvo životního prostředí, které už dříve uvedlo, že jeho záměrem je medvědy chránit. Ochranáři zase uvedli, že medvědi jsou přirozenou součástí přírody v Tatrách.

Střety medvěda s člověkem nejsou na Slovensku ojedinělé. Podle výzkumu z roku 2015 žilo v zemi 1023 až 1489 medvědů.

Adrian Bobok

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.