Logo
Vytisknout stránku

Slovensko hlásí přes dvě desítky případů afrického moru prasat (ČTK)

Bratislava 4. září (zpravodaj ČTK) - Počet potvrzených případů afrického moru prasat na Slovensku stoupl na více než dvě desítky. Informovali o tom slovenští veterináři a ministerstvo zemědělství. Nákaza dosud nezasáhla velké chovy vepřů, země pokračuje v opatřeních proti šíření onemocnění.

Slovenské úřady poprvé potvrdily africký mor prasat na konci července. K dnešku zjistily 12 případů nákazy u divočáků a dalších 11 případů v malochovu. V národním laboratoři se provádějí vyšetření dalších vzorků.

Africký mor prasat, který je vysoce nakažlivým virovým onemocněním prasat domácích i divokých a proti kterému neexistuje vakcína, byl na Slovensku zatím prokázán pouze v jednom z okresů na jihovýchodním Slovensku. Jde o oblast u hranic s Maďarskem, které od začátku letošního roku podle slovenských úřadů potvrdilo u divočáků stovky případů afrického moru.

Slovenská státní veterinární správa ve snaze omezit šíření afrického moru prasat v srpnu nařídila myslivcům intenzivní lov divočáků. Úřady pak poslaly uživatelům mysliveckých revírů na východním Slovensku chladicí zařízení k uložení ulovených zvířat.

V uplynulých letech se na Slovensku na rozdíl od jeho sousedů africký mor prasat nevyskytl. V České republice se nákaza poprvé objevila předloni. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Adrian Bobok

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.