Přihlásit

Zemědělci u Brna plošně aplikovali jed na hraboše minulý týden (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Blažovice (Brněnsko) 15. srpna (ČTK) - Jed na hraboše Stutox II rozházel minulý týden na některých polích u Brna zemědělský podnik Bonagro. Jeho ředitel Roman Zvěřina řekl ČTK, že minulý týden nebylo nutné žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku a ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Myslivci našli v uplynulých dnech přes 60 uhynulých zajíců na polích na jihovýchodě Brna a v katastru Šlapanic.

Myslivci vzorky odeslali do laboratoře Státního veterinárního ústavu v Olomouci a na oficiální výsledky čekají.

Plošné použití Stutoxu II proti přemnoženým hrabošům povolil minulý týden Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Nyní lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců.

Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeňka Živěly dali veterináři myslivcům zatím telefonickou informaci, že zajíci uhynuli po jedu na hraboše. Zvěřina se k úhynům nechtěl do oficiálního potvrzení vyjadřovat. "Zatím se ke mně dostávají rozporuplné informace," řekl ČTK.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.