Přihlásit

Útoků vlků na ovčí stáda na jihu Čech přibývá (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sandra PARMOVÁ, moderátorka
Další útok vlka na stádo ovcí ohlásil dnes ráno farmář z Muckova u Černé v Pošumaví. Vlk tam připravil o život jednu z ovcí. Podobných případů, kdy vlci zaútočí na stáda, přitom v posledních měsících přibývá. Farmáři proto volají po účinnější ochraně svých chovů.

redaktor
V noci se do ohrady s ovcemi dostaly pravděpodobně pod tímto plotem, který podhrabali. Oni jsou schopni překonat i dvoumetrové hrazení. Farmář tak přišel už o padesátou devátou ovci, a to od listopadu loňského roku. Podle chovatelů je pro tyto šelmy jednodušší vybrat si právě pasoucí se ovčí stáda, než například lovit v lesích divoká prasata.

Jindřiška JELÍNKOVÁ, oddělení druhové ochrany živočichů, Agentura ochrany přírody a krajiny
Je to samozřejmě konfliktní téma. Setkáváme se často s názorem, že jsme vlka vysadili. Tohle bych opravdu chtěla striktně popřít. Rozhodně jsme nikdy nikde žádného vlka nevysadili. U nás je vlk vrcholový predátor. Hodně moc inteligentní zvíře. Dokáže se tady velice dobře adaptovat a přizpůsobit.

redaktor
Farmář vyčíslil škody, kterému vlci způsobili od loňského listopadu, na více než 2 000 000 Kč.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.