Přihlásit

Vydry způsobily na Vysočině větší škody než loni (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava 16. července (ČTK) - Vydry říční způsobily za první pololetí letošního roku na Vysočině škodu takřka 1,7 milionu korun, o 500.000 korun víc než za stejnou dobu loni. Škody nahrazuje stát prostřednictvím krajských úřadů. Vysočina letos zaevidovala 50 žádostí od rybářských svazů a soukromých majitelů rybníků, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). V loňském prvním pololetí bylo žádostí 42.

Vydra říční patří do skupiny zvlášť chráněných živočichů, u kterých stát kompenzuje hospodářům škody, které způsobí. Díky letošní novele zákona jsou znovu vypláceny náhrady způsobené kormoránem velkým. Stát u něj přestal rybářům škody kompenzovat asi před šesti lety, když byl vyškrtnut ze seznamu zvláště chráněných živočichů.

Na Vysočině škodí především vydry. Za celý loňský rok způsobily škodu asi 2,4 miliony korun. Výjimečně stát v kraji kompenzuje škody způsobené bobrem evropským, který se začal na Vysočinu vracet proti proudu moravských řek. Nejdřív byl pozorovaný na Třebíčsku, kam v roce 2011 směřovaly i první náhrady za škody, které způsobil. Zatím v kraji způsobil škodu 161.500 korun.

Kraj vyplácí náhrady škod způsobených zvláště chráněnými živočichy od roku 2003. Do loňského roku už o náhrady žádalo 1011 subjektů. Ohlášené škody byly takřka 37 milionů korun.

Podle zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy je možné žádat kompenzace v případě, že škodu kromě vydry způsobit bobr evropský, kormorán velký, los evropský, medvěd hnědý, rys ostrovid nebo vlk.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.