Logo
Vytisknout stránku

Zoologové zjistili v Tatrách méně kamzíků než loni (ČTK)

Bratislava 3. července (zpravodaj ČTK) - Zoologové napočítali na slovenské a polské straně Tater méně kamzíků než loni, skutečný počet těchto zvířat v Tatranském národním parku (TANAP) je ale proti sčítání vyšší. Informoval o tom dnes slovenský podnik Státní lesy TANAP, který je hlavním organizátorem sčítání.

Během sčítání kamzíků minulý týden zoologové zaznamenali dohromady 950 těchto zvířat, což proti loňskému jaru znamená pokles o 39 jedinců. Loni na podzim bylo v Tatrách zjištěno rekordních 1431 kamzíků.

Zoolog Státních lesů TANAP Jozef Hybler uvedl, že skutečný počet kamzíků je proti sčítání zhruba o 30 procent vyšší.

"Výsledky ovlivnilo zejména mimořádně teplé počasí, které kamzíky přinutilo hledat stín. Mnoho z nich ho našlo zřejmě na severní straně Tater, protože u nás jsme jich zaznamenali méně, a naopak u sousedů v Polsku čísla atakovala rekordy," řekl Hybler. Dodal, že během uplynulé zimy nebyly zjištěny výraznější úhyny kamzíků.

Na slovenské straně Tater zoologové zjistili 591 kamzíků, v Polsku spočítali dalších 359 kamzíků. Zhruba desetinu z celkového počtu tvořila mláďata.

Nejnižší stavy zákonem chráněných kamzíků, jen kolem 200 jedinců, v dosavadní historii sčítání zaznamenali zoologové v Tatranském národním parku zhruba před dvaceti roky.

Adrian Bobok

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.