Přihlásit

Na Korsice se našel nový druh "liščí kočky" (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ajaccio (Francie) 23. června (ČTK) - Na francouzském ostrově Korsika po celé generace kolovaly příběhy o podivné šelmě, která se podobá velké kočce zbarvené jako liška s huňatým ocasem a dlouhými špičáky. Dlouho byly pokládány jen za mýtus - dokud se v odlehlé části ostrova nepodařilo několik těchto "liščích koček" odchytit. A zdá se, že se jedná o dosud neznámý druh kočky, napsal zpravodajský server CNN.

Odborníci francouzského národního úřadu pro lov a přírodu zatím našli 16 těchto zlatě pruhovaných šelem, které jsou větší než domácí kočky, loví v noci - a podle pořízených fotografií a záznamů se nezdá, že by je všechna ta pozornost nějak těšila.

Vědci předpokládají, že tato kočka patří k dosud neznámému druhu, který mohl před tisíci let pocházet z Afriky nebo Blízkého východu.

"Při posouzení jejich DNA jsme zjistili, že se liší od kočky evropské divoké - Felis silvestris silvestris. Je příbuzná s africkou divokou kočkou plavou - Felis silvestris lybica -, ale její přesnou identitu ještě musíme stanovit," řekl hlavní představitel úřadu Pierre Benedetti.

Vědci hodlají pokračovat v odchytu a studiu koček, kterým chtějí dávat sledovací zařízení a usilovat o jejich ochranu a uznání coby nový druh divoké kočky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.