Přihlásit

Vláda nebrání ničení krajiny, řekli na Letné sedláci a ekologové (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 23. června (ČTK) - Zástupci drobných zemědělců a ekologů na dnešní protivládní demonstraci na pražské Letné kritizovali podnikání holdingu Agrofert, který premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti převedl do svěřenského fondu. Odmítli také podporu vlády pro velké zemědělské koncerny. Vláda nebrání ničení krajiny a půdy, uvedli.

Zemědělec Daniel Pitek řekl, že Agrofert navázal na socialistická jednotná zemědělská družstva a provozuje průmyslové zemědělství. Babiš je podle něj symbolem ničení českého venkova, krajiny a půdy. "Proto bych Andreji Babišovi radil, aby prodal kravku a na jaře už nezasel," řekl v narážce na známou komedii Na samotě u lesa. Ocenil ale, že díky Babišovi se dnes na Letné sešlo tolik lidí, kteří milují svou zemi a není jim jedno, co se s ní stane.

Tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek řekl, že asociace se nedávno připojila k výzvě za Babišovo odstoupení. Jako sdružení 7500 členů asociace žádá ministerstvo zemědělství, aby nepodporovalo model zemědělství na velkých lánech vytvořený při kolektivizaci v 50. letech minulého století, který poškozuje krajinu. "Sedlák není jezeďák a nepaktuje se s bolševiky," uvedl zřejmě s poukazem na Babišovo členství v komunistické straně.

Podle mluvčího ekologického Hnutí Duha Jana Piňose je Česká republika na posledních místech v Evropě v mnoha ekologických parametrech, má nejzničenější lesy a jedno z nejhorších ovzduší. "Vláda neřeší sucho, neřeší klima, neřeší naši dinosauří energetiku," zmínil vysoký podíl elektřiny vyráběný v Česku v uhelných elektrárnách. "Řešení jsou známá, vláda je ale ignoruje," doplnil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.