Přihlásit

Nezachraňujte prosím ptáčata vypadlá z hnízda. Příroda se o ně postará (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zasahovat do probíhajících dějů, kterým sami moc nerozumíme, je ošidné. Zachraňovat ptačí mláďata vypadlá z hnízda je do značné míry bláhové, naivní a může být i vyloženě škodlivé.

Taková upřímně míněná snaha schválně popostrčit vyčkávající auto z vedlejší silnice do rušné křižovatky jen proto, že to vypadá jako by jej ta ostatní zlá auta na hlavní nechtěla pustit, může skončit nehezkou nehodou. Dopravní provoz má prostě svá daná pravidla, která se v zájmu bezpečnosti všech účastníků vyplatí dodržovat. To asi všichni chápeme.
Jenže příroda kolem nás má taky svá pravidla, byť pro nezasvěceného lidského pozorovatele ne až tak jasně sepsaná. Ta se rovněž vyplatí respektovat. Ne vždy jim rozumíme a coby náhodným divákům nám některá z nich přijdou nespravedlivá. To nic nemění na tom, že bychom do nich zasahovat neměli – měli bychom je pouze respektovat. Stoprocentně to platí v případě vyvedených mláďat, na které můžeme narazit. A které bychom svou ochotou pomoci mohli dostat do problémů.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.