Přihlásit

Moravskoslezský kraj žádá kvůli přemnoženému jmelí úpravu zákona (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava 13. června (ČTK) - Moravskoslezský kraj chce změnou zákona bojovat proti jmelí a dalším škůdcům na dřevinách. Chce, aby vlastníkům dřevin bylo možné ze zákona nařídit zásah proti těmto škůdcům. Majitelé pozemků s napadenými stromy nebo keři by museli respektovat pokyny k ošetření napadené dřeviny. Krajští zastupitelé dnes rozhodli, že svůj návrh zašlou do Poslanecké sněmovny.

"Iniciativa vznikla hlavně kvůli enormnímu šíření jmelí, kvůli kterému dřeviny masivně chřadnou. Odumřelé stromy nebo jejich uschlé větve pak mohou být i nebezpečné. Úřady dosud neměly možnost zásah proti škůdci nařídit, takže se expanze jmelí dostala do neúnosného až kalamitního stavu. Proto za Moravskoslezský kraj poslancům předložím návrh, díky kterému se vzniklá situace bude moci intenzivněji řešit," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Nařídit zásahy na stromech podle něj lze už nyní, ale pouze v případě jejich nemoci, nikoliv když je zasáhnou živočišní či rostlinní škůdci nebo houby. "Naši zákonodárnou iniciativu krajští zastupitelé schválili, návrh tedy ve Sněmovně předložím při nejbližší možné příležitosti. Budu tlačit na to, aby se materiál dostal na program jednání co nejdříve. Doufám, že se jím budou poslanci zabývat ještě do konce tohoto roku," doplnil Vondrák. Předpokládá, že pro návrh kraje nebude problém získat podporu.

Některá města v kraji investují ročně až desetitisíce korun do likvidace jmelí. Šíření této parazitické rostliny, kterou rozšiřují zejména ptáci, se v regionu přesto nedaří zastavit a podobně jako u kůrovce se hovoří o kalamitním stavu. Právě v Moravskoslezském kraji je výskyt jmelí nejvyšší v zemi a dřeviny jsou napadeny téměř na 70 procentech území.

Podle hejtmanovy náměstkyně Jarmily Uvírové (ANO) by změna legislativy umožnila účinněji zasahovat nejen proti jmelí bílému, ale také proti dalším biotickým škůdcům, jako jsou lýkožrout smrkový, bekyně velkohlavá, korovnice jedlová a další.

Jmelí napadá často lípy, jabloně, vrby, javory, hlohy, borovice nebo jedle. Napadených druhů dřevin postupně ale přibývá a jmelí tak napadá například ořešáky, jilmy či hrušně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.