Přihlásit

Japonsko v červenci po 30 letech začne s komerčním lovem velryb (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tokio 7. června (ČTK) - Japonsko začne s komerčním lovem velryb 1. července ve městě Kuširo na nejseverněji položeném ostrově Hokkaidó. Uvedla to dnes agentura Kjódó. Země komerční lov obnoví po více než 30 letech poté, co na konci loňského roku vystoupila z Mezinárodní velrybářské komise (IWC).

Japonsko zastavilo komerční lov v reakci na moratorium IWC, které bylo zavedeno kvůli zmenšujícím se populacím velryb. Země ale pokračovala v takzvaném lovu pro vědecké účely. Maso z těchto velryb si i přes regulace našlo cestu do japonských obchodů, za což jiné země Tokio kritizovaly.

Japonci mají v úmyslu s vědeckým výlovem v Severním ledovém oceánu přestat po obnovení komerčního lovu, kytovce budou lovit pouze ve výsostných vodách podél pobřeží a ve své výlučné ekonomické zóně.

Obnovení lovu může mít podle IWC negativní dopad na populace místních druhů, například na nejčastěji loveného plejtváka malého. Lov by měl podle Tokia probíhat v souladu s mezinárodním právem a řídit se limity, které stanovila komise.

Japonsko IWC dlouhodobě kritizuje. Podle něj mělo být moratorium pouze dočasným opatřením a komise upustila od svého původního cíle kontroly udržitelnosti lovu a stala se z ní protivelrybářská organizace.

Lov velryb a konzumace jejich masa je podle Japonců důležitou součástí kulturních tradic, podle agentury Reuters ale velká většina Japonců maso velryb nejí.

Kytovce loví pro maso také domorodé kmeny na ruské Čukotce nebo v Kanadě. Komerční lov funguje například v Norsku, je ale regulován. Velrybáři mohou ročně vylovit kolem tisícovky velryb z populace plejtváků malých v Atlantickém oceánu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.