Přihlásit

Farmáři nechvátají s ochranou stád před vlky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Šumavě nyní žije šestičlenná vlčí smečka, v Pošumaví se ale může pohybovat až 18 chráněných šelem. Naposledy na ovce útočily u Srní. Správa NP Šumava se snaží o prevenci a zajišťuje chovatelům servis, ti navíc mohou žádat o dotace na ochranu stád. Zatím ale poslali jen jednu.

ŠUMAVA
Vlků na Šumavě přibývá. Před třemi roky zachytila prvního vlka fotopast u Loučovic, loni už vznikla první smečka. V současné době se na Šumavě a v jejím okolí může podle odhadů odborníků pohybovat až 18 kusů vzácné velké šelmy, která se na území našeho největšího národního parku rozmnožila po 150 letech.
Ochránci přírody mají z návratu vlků radost, protože mohou mimo jiné regulovat stavy vysoké zvěře, která je v šumavských lesích přemnožená. V okolních níže položených oblastech pak mohou redukovat stavy srnčí nebo černé zvěře.
S každým návratem vlků ale souvisí i útoky na hospodářská zvířata. Ke třem posledním došlo v dubnu v okolí Srní, kde šelmy zabily 18 ovcí a jehňat.
Na přítomnost vlků se tak musí připravit především farmáři. Ti mohou na ochranu svých stád čerpat i dotační peníze.
"Ze Šumavy v současné době registrujeme jen jednu společnou žádost tří chovatelů. Zájem je malý, zdá se, že většina zatím věří, že se jim něco podobného nemůže stát a vlci se budou jejich stádům vyhýbat. Ale očekáváme, že časem bude žádostí o podporu přibývat," říká mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.
Pro první rychlou pomoc přitom agentura zapůjčuje chovatelům například elektrické ohradníky zcela zdarma. O další podporu mohou potom žádat, kromě různých typů ohradníků stát přispívá i na pořízení vycvičeného psa vhodného pasteveckého plemene a chovatelé mohou žádat také o podporu na péči o psy.

Do deseti let by mohli být trvalou součástí naší krajiny
Chovatelé ale zatím o možnosti podpory zřejmě nevědí, a nebo spoléhají na to, že se jim vlci vyhnou.
"Jednoho jsme tady u nás viděli, bylo to nad ránem, jindy se zatím naštěstí neukázali a škody nám zatím žádné nezpůsobili. Plánujeme posílit zabezpečení a zatím přemýšlíme, jakou zvolit strategii. Některá opatření už jsme provedli kvůli rysům několik let zpátky, třeba jsme začali ovce na noc zavírat do stáje, což pomáhá asi i proti vlkům," popisuje chovatelka ovcí z centrální Šumavy, která si nepřála být jmenována.
Podle ochránců přírody je škoda, že chovatelé zatím nebezpečí spojené s návratem vlků podceňují. Problémy pak mohou eskalovat tak jako nedávno na Broumovsku, kde požadovali povolení odstřelu vlků. Jenže ty chrání přísně naše i evropská legislativa. I díky tomu se vlci šíří Evropou a jejich počty se zvyšují nejen u nás, ale i ve všech sousedních státech.
"Vlků přibývá, a tak je přirozené, že se znovu stávají i součástí naší přírody. Za současných podmínek je to vlastně nevyhnutelný proces. Jsou to chytrá a velmi přizpůsobivá zvířata a do deseti let by mohli být trvalou součástí naší krajiny," míní Tereza Mináriková ze společnosti Alka Wildlife.
Podle ní je škoda, že zemědělci, kteří u nás nemají většinou žádnou praktickou zkušenost s velkými šelmami, situaci podceňují. "Dotace mají i své nevýhody, je s nimi spojena velká byrokracie a proplácejí se po dlouhé době. Proto je lepší, když se chovatelé připraví, i když si třeba zatím myslí, že jim nic nehrozí," míní Mináriková.
O osvětu mezi zemědělci, kteří na Šumavě hospodaří, se snaží i Správa NP Šumava. "Jedná se hlavně o poradní servis s prevenci. Na 31. května máme třeba připravený další seminář pro chovatele, kde se dozvědí něco o aktuálním dění a novinkách ve snahách o minimalizaci škod a jejich náhradách," říká mluvčí Jan Dvořák s tím, že správa parku nakoupila třeba ochranné sítě, které za drobný poplatek může zájemcům zapůjčit.
"Jisté ale je, že žádné zabezpečení nemůže fungovat na sto procent. Proto se snažíme s chovateli především co nejvíce komunikovat. A jsme rádi, že k návratu vlka na Šumavu přistupují racionálně, i když třeba už mají nějakou nepěknou zkušenost," dodává Dvořák.

***

Fakta
Vlci na Šumavě

* Poslední původní vlk na Šumavě byl zastřelen v prosinci 1874 poblíž Lipky u Vimperka.
* V minulém století byli pozorováni jednotliví procházející vlci.
* V roce 2015 zachytila fotopast jednoho vlka u Loučovic u Lipna, další snímky byly pořízeny o rok později.
* V roce 2016 byl poprvé potvrzen pohyb vlčího páru, v srpnu loňského roku pak fotopast potvrdila i výskyt mláďat. Vlčí smečka se na Šumavě vytvořila po 150 letech. * Loni v červenci chovatelé zaznamenali první velký útok na šumavská stáda ovcí - na Knížecích Pláních jich zabili 19.
* Letos v zimě vlci začali lovit i v přezimovacích obůrkách pro jelení zvěř.
* Poslední tři útoky na stáda ovcí hlásí chovatelé z okolí Srní, kde vlci zabili celkem 18 ovcí a jehňat.

Komentáře   

0 # Rensa 2018-05-21 12:46
Slyšel jsem o jednom, který opakovaně žádal o náhrady škod kormoránem a povolení odstřelu, po dlouhých tahanicích žádat přestal. Zástřelné odvážným bylo lacinější.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.