Přihlásit

Fond nebude proplácet dotace Agrofertu, opozice i ČSSD to vítají (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 6. června (ČTK) - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy jej premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Od té doby fond proplatil projekty za 63 milionů korun. Dnes to oznámil ředitel SZIF Martin Šebestyán. Krok uvítala opozice i předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček. Babiš dnes napsal ČTK, že návrh druhé auditní zprávy Evropské komise (EK) neviděl. Agrofert považuje předběžný audit za pochybný.

Stejný postoj zaujal SZIF i u podniků rodiny ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), a to od srpna 2018, přestože se fond neztotožňuje se závěry zprávy. Ministr odmítl, že by se předběžná zpráva EK týkala jeho střetu zájmů kvůli projektům firmy Agrotrade. Totéž konstatoval i ředitel SZIF. "Ve zprávě není explicitně konstatován střet zájmů pana ministra Tomana," řekl Šebestyán. Česko bylo podle něj požádáno, aby vysvětlilo a doložilo postupy. Tomanův střet zájmů se podle médií a opozice mohl týkat právě Agrotradu, který z 80 procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší.

Podle opozice měl SZIF k zastavení vyplácení dotací přistoupit dříve. Neoprávněně vydané peníze má podle zástupců KDU-ČSL, ODS, TOP 09, STAN a Pirátů stát vymoct zpět. Piráti uvedli, že informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům, by měl SZIF zveřejňovat povinně. Babiš se dnes ve Sněmovně vyhnul odpovědi na dotaz, zda by opustil funkci premiéra, potvrdí-li se audit EK. Opozici obvinil z vyvolávání hysterie.

Pozastavení dotací pro Agrofert by se mělo týkat pěti projektů v celkové hodnotě více než 66 milionů korun. "V případě uvedených pěti projektů se EU podílí na částce polovinou," sdělila ČTK mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Více než 53 milionů by mělo jít na novou třídírnu vajec pro společnost Česká vejce farms.

Agrofertu bylo ze SZIF od roku 2012 do konce letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. První předběžnou zprávu Bruselu zveřejnila média minulý pátek, podle ní má Babiš na Agrofert dál vliv a současně jako předseda vlády ovlivňuje i použití unijních peněz. Česku podle ní hrozí, že by mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Holding vnímá oba návrhy auditů EK jako velmi pochybné a neprofesionální. Unijní auditoři se v jeho firmách nebyli podívat a holding neměl možnost se vyjádřit, uvedl tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. "Pokud místopředseda Evropské komise tvrdí, že provedli inspekční šetření přímo na místě, není to pravda," řekl. Skupina je připravena vše vysvětlit a zastavení proplácení dotací bere na vědomí.

Nejnovější návrh auditu Evropské komise má podle Šebestyána tři hlavní části, v první se řeší střet zájmů premiéra Babiše a Agrofertu. Druhá část zprávy se zabývá mimo jiné obecnnými postupy administrace, schvalovacími postupy a efektivitou nákladů. Třetí část se zabývá možným střetem zájmů Tomana. Podle Tomana EK o projekty Agrotradu neprojevila zájem. K dalším dvěma projektům z října 2018 Toman řekl, že se nepodílel na řídících procesech.

Předběžná auditní zpráva Evropské komise týkající se zemědělských dotací pro holding Agrofert dorazila do ČR ve středu. Zdroje ČTK hovoří o tom, že je možné, že Agrofert bude muset vrátit všechny investiční zemědělské dotace od února 2017, kdy začala platit novela o střetu zájmů označovaná jako lex Babiš. Nemělo by se to týkat takzvaných přímých plateb, které jsou vypláceny všem zemědělcům v EU.

Předseda Asociace pro evropské fondy Daniel Mayer dnes uvedl, že každý projekt, který žádá o evropské peníze, prochází různými stupni posouzení a kontrol. "Potíže, jak jsou dnes prezentovány, jsou zpochybňováním práce všech zúčastněných úřadů - včetně zástupců Evropské komise," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.