Přihlásit

Výstava ukazuje život šumavských rysů a vlků (klatovsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kašperské Hory
Návratu velkých šelem na Šumavu a soužití lidí s nimi je věnována výstava Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy, která bude až do konce června k vidění v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách.

"Výstavu připravilo Hnutí DUHA ve spolupráci s Muzeem Šumavy a Správou národního parku Šumava (NPŠ).
Návštěvníci uvidí na rozsáhlou fotodokumentaci téměř půlstoletí dlouhého příběhu návratu velkých šelem na Šumavu. Díky ukázkám techniky i nových technologií pro monitoring vzácných zvířat nahlédnou "pod ruku" výzkumníkům, kteří se již 25 let zabývají jejich sledováním. Mapové infografiky ukážou, jak se rysi šířili v Pošumaví a představí zajímavé životními příběhy proslulých rysích tuláků, kteří se léta pohybují na česko-bavorsko-rakouském pomezí. Expozice přibližuje i aktuální stav velkých šelem a kočky divoké v České republice.
Autoři výstavy se při její přípravě vydali zpátky v čase za původem šumavského rysa. Od pamětníků a z archivů získali dosud nepublikovanou dokumentaci Projektu Lynx. Díky němu bylo v letech 1982 až 1989 do šumavské přírody vypuštěno sedmnáct rysů ze slovenských hor. Návštěvníci budou moci mimo jiné zhlédnout fotografickou dokumentaci této historie, dobové dokumenty, korespondenci i vzpomínky tehdejších aktérů.

"Velké šelmy, jako rys, vlk nebo medvěd, byly po tisíce let součástí naší krajiny a našich životů. Obdivovali jsme je, obávali jsme se jich a dokázaly nám způsobit řadu problémů. Žili jsme ale po jejich boku a mohli jsme spolu existovat. Když ale člověk vymyslel nástroje, jak tato zvířata vyhubit, vytěsnit je z míst, která chtěl obdělávat, udělal to. To ale změnilo krajinu na mnoho generací. Teď se tyto šelmy vracejí a máme ještě více nástrojů, kterými je můžeme opět vyhubit, vytěsnit je z míst, která jsme si podmanili. Doufám, že tato historie se nebude opakovat, už jen proto, že o těchto zvířatech víme o dost víc než před 150 lety. Vymysleli jsme opatření, která dokáží zmírňovat problémy v soužití s šelmami a zároveň tu máme prostor, který s námi mohou sdílet. Jen ten strach u mnohých zbytečně zůstává, ale jsem přesvědčen, že aktivity, jako právě tato výstava, jej dokážou zahnat," uvedl k výstavě ředitel NPŠ Pavel Hubený."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.