Přihlásit

Hormon lásky ovlivňuje i sojky. Vědci dumají, k čemu jim to je (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Co přiměje sojku modrou, aby se ochotně podělila o potravu? U savců včetně člověka řídí podobné prosociální chování hormony. Když se vědci pokusili ověřit, jestli "hormon lásky" působí změnu chování i u ptáků, zjistili, že překvapivě ano. Otázkou je, k čemu ptákům přívětivé chování vlastně je.

Oxytocin, přezdívaný hormon lásky, nepůsobí jen na savce, ale také na ptáky. Polétavá zvěř se pod vlivem tohoto mozkového přenašeče stává sdílnější a přátelštější.

"U savců tomuto hormonu říkáme oxytocin. Tato látka je ovšem poměrně stará a vyskytuje se i v tělech zvířat, která jsou savcům příbuzná jen velmi vzdáleně," řekl britskému deníku The Independent Juan Duque, neurolog z Univerzity v Nebrasce. "U ptáků ho nazýváme mezotocin, ale je to v podstatě ptačí oxytocin," dodal.

To, že mezotocin a oxytocin jsou v podstatě to samé, je vědcům jasné už dlouho. Méně jasné je ale to, do jaké míry se jeho účinky pozorované u lidí a dalších savců dají očekávat u ptáků.

Vysoce společenská sojka
Duque se svými kolegy pustil do zkoumání sojky modré - vysoce společenského ptáka příbuzného vráně. Navrhli experiment, při němž sojky měly možnost nakrmit sebe i další členy hejna v sousedních klecích chutnými červy. Tento experiment dokázal, že sojky často byly poměrně ochotné podělit se s ostatními o potravu.
Při dalším pokusu vědci podali ptákům roztok s vysokým obsahem "hormonu lásky" a sledovali, jak to ovlivní jejich interakce s ostatními. Zjistili, že ptáci jsou po mesotocinu štědřejší a ještě mnohem ochotnější rozdělit se. Výsledky experimentu vydal časopis Biology Letters.
Když se podařilo dokázat, že stejně jako oxytocin u savců hraje mezotocin u ptáků klíčovou roli v prosociálním chování, rádi by teď vědci zodpověděli další otázku: Proč vůbec sojky modré mají tuto schopnost laskavosti? K čemu jim slouží?
"Jedna možnost je, že sdílení potravy a další prosociální jednání je úzce propojené se společenskými vazbami - formováním nových vazeb i udržováním už existujících," řekl Duque pro The Independent. "Je tedy možné, že sojky prostě štědrost, sdílení a další prosociální chování používají cíleně jako způsob, jak zvýšit počet kvalitních sociálních vazeb ve svých životech," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.