Přihlásit

Červen- měsíc myslivosti (vlisni.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V současné době se nacházíme v období, kdy se účinným zásahem státu podařilo eliminovat neblahé důsledky epidemie afrického moru u zvěře černé, která byla likvidována v průběhu předešlých dvou let na Zlínsku. Přijatými účinnými opatřeními veterinární správou, jako jedinému státu ve střední Evropě, se jako zázrakem podařilo zastavit její šíření. Pro zdánlivou neaktuálnost pozornost médií od problematiky spojené s výskytem zvěře černé v našich luzích a hájích pomalu opadá. Byť problém jejího přemnožení trvá, včetně občasných přesunů tlup zvěře černé z lesů na obydlená území.

Momentálně se sdělovací prostředky zaměřily, což z hlediska myslivosti je samozřejmě chvályhodné, na zveřejňování neblahého vlivu chování člověka v přirozeném prostředí zvěře a volně žijících zvířat v přírodě. Mezi významně negativně ovlivňující život v přírodě nutno nyní zařadit neodkladnou těžbu napadených jehličnanových lesních kultur lýkožroutem smrkovým jinak též zvaným kůrovcem. Tomuto ozdravnému zásahu se nelze vyhnout, pokud si nepřejeme, aby české lesy byly zcela zdecimovány tímto škůdcem sice velikostí neoplývajícím, ale rozsahem napáchaných škod zcela mimořádným.

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.