Přihlásit

Změny v lovu daňků kvůli kůrovci (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
Omezení pro lov daňků a jelenů sika by mohlo padnout. O prodloužení doby lovu na celý rok teď uvažuje Ministerstvo zemědělství. Může za to kůrovec. Zvěř podle úředníků ve velkém ničí nové stromky vysazované právě po kůrovcové kalamitě. Mnozí myslivci ale celoroční střílení daňků nepovažují za dobrý nápad.

Zdeněk JEŽEK, lesní hospodář obcí u Lipnice nad Sázavou
Tady je teda úplně exemplární příklad, kdy se dnes při vytloukání zničil pěkný modřín.

Ondřej UBLICK, redaktor
Parohy si o stromy otloukají i daňci a jeleni sika. Často taky požírají čerstvé výhonky.

Eva HORNÁ, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství, KÚ Kraje Vysočina
Když by ho ukousnul, tak potom vyroste takzvaný dvoják, rozdvojí se. Nemá už krásný rovný kmen.

Ondřej UBLICK, redaktor
Právě výsadba nových stromů má pomoci zachránit les po kůrovcové kalamitě.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství /ČSSD/
Podporujeme výstavbu nových sazenic, ať to jsou duby nebo buky, přispíváme více než 12 Kč na jednu sazenici.

Ondřej UBLICK, redaktor
Daňčí zvěř tyhle snahy kazí. Současná vyhláška povoluje lovit jeleny a laně sika od srpna do poloviny ledna. U daňků a daněl je to podobné. Na jaře, kdy čekají mladé, mají od lovců klid. Prodloužení odstřelu na celý rok má ochránit sazenice. Jenže podle lovců by nová pravidla mohla být nejen zbytečná, ale i neetická.

Tomáš SEDLÁČEK, Okresní myslivecká sdružení Třebíč
Já si myslím, že to v tuhle chvíli potřeba není, že doba na lov zvěře je dostatečně dlouhá na to, aby myslivci dostatečný počet v zákonem stanovené době ulovili.

Ondřej UBLICK, redaktor
Navíc podle správců honiteb vystřelit na samici, která může být březí, je proti všem mysliveckým zásadám. Že nová pravidla lovci nepotřebují, dokazují podle myslivců i čísla z loňské sezóny. Zvládli ulovit dosud nejvíc daňků, přes 23 000. Podobně stát na konci roku 2015 povolil celoroční odlov divokých prasat, také kvůli škodám.

Jiří MOSTECKÝ, soudní znalec
Domnívám se, že škod přibývá. Podle zákona o myslivosti musí škodu zaplatit ten, který užívá honitbu, to znamená myslivec.

Ondřej UBLICK, redaktor
Zatím poslední údaje o škodách po lesní zvěři jsou z roku 2017. Tehdy za sebou nechala zkázu za víc než 34 000 000 Kč. Blanka Poulová a Ondřej Ublick, Česká televize.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.