Přihlásit

iAfrica: Pytlačení a lov pro trofeje decimuje africké žirafy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Johannesburg 19. května (ČTK/iAfrica) - Přežijí žirafy lidstvo? Jsou stejně kultovní jako lvi, nosorožci a sloni a jejich dlouhodobá existence v divočině je stejně ohrožená - a přesto se těmto nejvyšším pozemským tvorům dostává mnohem méně veřejné pozornosti i ochrany, napsal zpravodajský server iAfrica.

Počty žiraf klesají v mnoha částech Afriky v důsledku ztráty životního prostředí způsobované člověkem. Ale to, co mnoho lidí netuší, je skutečnost, že tento druh také táhnou na pokraj vyhubení dva typy lovců: ti, kteří jsou tak chudí, že je zabíjejí pro jídlo, a ti, kteří jsou tak bohatí, že je zabíjejí z takzvaného sportu.

Podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) během posledních tří desetiletí počty žiraf povážlivě klesly o 36 až 40 procent ze zhruba 157.000 v roce 1985 na přibližně 97.500 v roce 2015, z nichž jen asi 68.000 jsou dospělí jedinci.

Doktor Francois Deacon z jihoafrické univerzity UFS varuje, že hrozba vyhubení dlouhokrkých savců je v mnoha částech Afriky realitou. "Během 30 let nejspíš žirafy nebudou ve volné africké přírodě k vidění," řekl. "Takhle rychle se může situace změnit. Uvidíte je na soukromých farmách v Jihoafrické republice a v zoologických zahradách, ale ve zbytku Afriky žirafy nebudou."

IUCN rozlišuje devět poddruhů žiraf žijících v roztříštěných populacích po celé Africe. Stav některých z nich se zdá být stabilní, zatímco jiných ubývá. Proslulý Červený seznam IUCN nyní uvádí dva poddruhy jako kriticky ohrožené, což je stejný status, jako má například nosorožec dvourohý (černý) nebo gorila nížinná východní. Další poddruh žiraf je klasifikován jako ohrožený a celý druh je v kolonce "zranitelný".

David Kabambo, výkonný ředitel organizace nazvané Mír pro ochranu přírody v Tanzanii, sbírá zkušenosti od strážců přírodních parků i bývalých pytláků, kteří dříve lovili volně žijící zvířata na maso. Žirafy jsou podle nich ceněné, protože je na nich spousta masa - jedna žirafa poskytne tolik masa, jako čtyři antilopy losí.

A existuje ještě hrozivější aspekt místního obchodu s žirafími "produkty". Podle Kabamba zhruba před deseti lety mastičkáři a šamani v Tanzanii začali propagovat kostní dřeň a mozek žirafy jako způsob, jak se lidé mohou chránit - a dokonce i vyléčit - z nákazy virem HIV a nemoci AIDS. To vyhnalo vzhůru cenu za ulovené žirafy a jejich pytlácké lovení začalo být lukrativnější - žirafí hlava a kosti podle něj mohou na místních trzích vynést v přepočtu více než 3000 korun za každou.

Vzhledem ke zranitelnému statusu žirafího druhu je ohromující a také hluboce znepokojivý rozsah komerčního lovu žiraf kvůli trofejím, který se odehrává především v Jihoafrické republice.

Podle výzkumu organizace na ochranu zvířat Humane Society International (HSI) bylo v letech 2006 až 2015 dovezeno jen do USA téměř 40.000 žirafích produktů pocházejících z nejméně 3751 kusů. Zdaleka největším vývozcem byla během tohoto období Jihoafrická republika. Zhruba 95 procent všech jednotlivých žiraf, jejichž trofeje byly vyvezeny do USA, zabili lovci trofejí a více než 60 procent z nich pocházelo z Jihoafrické republiky.

V loňském roce tajné pátrání HSI odhalilo rozsáhlý a neregulovaný trh na více než 50 místech Spojených států, kde se nabízelo cokoli od pažeb pistolí nebo střenek nožů z žirafích kostí, přes bundy, koberce, povlaky na polštáře, boty, tašky a obaly na bibli z žirafích kůží. Zároveň členové HSI zjistili, že nejméně dva z prodejců žirafích produktů byli v minulosti odsouzeni za pašování nosorožčích rohů.

Globální obchod s žirafími trofejemi a částmi jejich těl zatím může nerušeně pokračovat, protože tento druh není chráněný na základě Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.