Přihlásit

Po východní Moravě se opět potuluje medvěd hnědý (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroslav BROUSIL, moderátor
Po východní Moravě se opět potuluje medvěd hnědý. Včera ho viděl obyvatel obce Lopeník nedaleko Uherského Hradiště. Podle ochránců přírody se nejedná o medvědici, kterou začátkem dubna odchytili u Lysé hory. Pravděpodobně jde o dalšího medvěda, který k nám mohl přejít ze Slovenska. Podrobnosti má Zdeněk Čík.

Zdenek ČÍK, redaktor
Šelmu pohybující se po moravskoslovenském pomezí, konkrétně v Lopeníku zahlédl včera ráno chovatel krav a ovcí. Medvěda se snažil zaplašit hlasitým křikem, což se mu podařilo. Podle jeho slov byl plachý, proto z pastvin utekl zpět do lesů. O výskytu šelmy hned informoval vedení obce, které vydalo upozornění a doporučilo lidem opatrnost při pohybu v okolí Lopeníku. Na místo přijeli také pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny, Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kteří stopy medvěda odlili pro jeho další identifikaci. Chovatelům hospodářských zvířat doporučili, aby zabezpečili svá stáda a včelíny, které by medvěda mohly lákat. Zároveň žádají, aby lidé měli k velkému zvířeti respekt, tedy, aby se šelmu nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a také, aby nenechávali u svých domů odpadky. Podle odborníků se nejedná o medvědici pojmenovanou Emma, která byla v nedalekých Beskydech před několika týdny označena telemetrickým obojkem a teď je podle nich na Slovensku. Pravděpodobně jde o dalšího medvěda hnědého, který teď na začátku říje mohl na Uherskohradišťsko přijít z Javorníků, případně ze západního Slovenska.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.