Logo
Vytisknout stránku

Prabos úspěšně vstoupil na pražskou burzu (feedit.cz)

Společnost Prabos plus a.s., tradiční výrobce obuvi ze Slavičína, dnes úspěšně vstoupila na nový trh START pražské burzy. Předseda představenstva Jaroslav Palát získal díky IPO 22,3 milionů korun výměnou za 5,6 % svého podílu. Peníze však hodlá investovat zpět do firmy, a to formou akcionářské půjčky.

Jaroslav Palát vnímá IPO jako úspěšné: "Dnes se mi splnil sen. I přesto, že jsme očekávali upsání všech akcií, vnímám celé IPO jako obrovský úspěch nejen pro společnost, ale také pro mě osobně. Skvělou práci odvedl náš interní tým, poradci i samotná burza. Děkuji také všem investorům za důvěru, kterou v naši firmu vložili." Palát nabízel celkem 150 tisíc kusů akcií v cenovém rozpětí 400 až 600 korun za akcii. Mezi investory bylo umístěno 55 625 kusů akcií za cenu 400 korun, a firma tak byla úpisem akcií oceněna na hodnotu 400 milionů korun. "Již nyní nám burza zajistila obrovskou pozornost současných i potenciálních zákazníků, kteří nás díky IPO znají. Např. u dvou západoevropských korporátních zákazníků se nám navíc díky vstupu na burzu otevřely dveře, které do té doby byly zavřené. Navíc jsme na burze nalezli nový zdroj financování, který může významně pomoci v následujících letech při plánované expanzi," dodal Palát. Zbývající objem hodlá Palát alokovat na trhu ještě do konce první poloviny letošního roku. S tím mu pomůže i stávající IPO manažer.
"Za nás i za Prabos bych poděkoval těm členům burzy, kteří IPO svým klientům dokázali zprostředkovat, a díky nimž měla alespoň část lidí možnost akcie koupit. Podle mých informací ne všichni klienti tuto možnost dostali, protože mnozí členové burzy se nezvládli technicky či právně včas připravit," okomentoval situaci František Bostl, ředitel IPO poradenské společnosti STARTEEPO. Podle jeho slov dostanou další investoři možnost zbylé akcie získat během následujících týdnů tak, aby se většina z nich upsala ideálně do nebo během následujícího START Day, který se bude konat 26. června. Bostl také očekává, že během dalších START Days budou členové lépe připraveni a poptávka investorů bude tak násobně vyšší. "Máme velice kladné ohlasy investorů a novému trhu predikujeme světlé zítřky. Za posledních 20 let je to dle mého názoru nejlepší projekt, který se na kapitálovém trhu realizoval," dodal.

O společnosti Prabos
Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1.1.1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s. Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě. Dle předběžné účetní uzávěrky dosáhla firma v roce 2017 tržeb přesahujících 330 milionů korun a zisku 42,5 milionu korun po zdanění, který meziročně vzrostl o 56 %. V následujícím období hodlá Prabos rozšířit své výrobní kapacity a produktovou nabídku směrem k segmentu volnočasové outdoorové obuvi. Ještě v tomto roce by měla být představena nová kolekce bot typu Work&Walk. Firma také plánuje expandovat na rychle rostoucí ukrajinský trh a zároveň se chce více soustředit na online marketing a prodej pomocí nejnovějších technologií. Jednou z novinek by měla být mobilní aplikace, která díky 3D měření nohy zaručí zákazníkům přesný a pohodlný online nákup.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.