Logo
Vytisknout stránku

Za nejstarším uměním na světě stáli nejspíš lidé, co trpěli autismem (tyden.cz)

Značná část nejstaršího umění na světě byla pravděpodobně tvořena lidmi, co trpěli autismem. Tvrdí to alespoň nový výzkum britských vědců, podle nichž drsné životní podmínky v době ledové upravily lidské geny tak, že se někteří lidé dokázali dlouhou dobu věnovat úkolům s důrazem na drobné detaily. Informoval o tom server The Independent.
Archeologové ve spolupráci s experty na autismus dospěli k závěru, že lidé dokázali vyprodukovat první opravdové umění zhruba před 33 tisíci lety, a to především díky podmínkám doby ledové, které k umění uzpůsobily lidské geny.
Drsné podmínky u některých lidí vyvolaly schopnost dlouhodobě se soustředit na určitý úkol, který vyžadoval cit pro detail. To často vedlo ke zdokonalení loveckých zbraní, ale právě i k vytváření umění - dramatických a dynamických obrazů zvířat, které malovali zpaměti, přičemž je dokázali dát do umělecké kompozice, jež odrážela tehdejší znaky přírody.
"Předpokládáme, že časný vývoj dědičného autismu byl částečně evoluční reakcí na extrémní drsné klimatické podmínky ve vrcholu doby ledové. Bez rozvoje schopností souvisejících s autismem je možné, že by někteří lidé nebyli schopni přežít v mrazivém prostředí, které vyžadovalo hledání potravy na vyspělé úrovni dovednosti," řekla k výzkumu jeho vedoucí archeoložka Penny Spikinsová z univerzity v Yorku.
"Soustředění se na detail je to, co určuje, zda umíte umělecky malovat. Tato vlastnost se velmi často vyskytuje u lidí s autismem, a naopak zřídkakdy u lidí, co jim netrpí," dodala.
Zásadní první realistické umění člověka z doby ledové bylo nalezeno zejména ve Francii (jeskynní komplex Lascaux) a Španělsku (jeskyně Altamira).

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.