Přihlásit

V okolí Českého Rudolce zůstává v přírodě 12 uprchlých bizonů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český Rudolec (Jindřichohraecko) 7. května (ČTK) - V okolí Českého Rudolce na Jindřichohradecku se ve volné přírodě stále pohybuje 12 bizonů, kteří v polovině dubna utekli z nedaleké farmy. Turisté musí počítat s tím, že mohou na zvířata v terénu narazit. ČTK to dnes řekl starosta Českého Rudolce Luděk Plocar. Původně z farmy uteklo osm desítek bizonů, většinu z nich se podařilo odchytit.

"Nacházíme se v krajině České Kanady, kterou hodně využívají cyklisté nebo turisté. Měli by proto počítat i s možností, že by teoreticky na bizona mohli narazit," uvedl Plocar. Dodal, že jde o plaché zvíře, které se spíše lidem vyhýbá. Ale přesto nelze kontakt s bizonem ve volné přírodě vyloučit.

Plocar uvedl, že zatím neví o tom, že by uprchlé stádo obyvatelům Českého Rudolce způsobilo nějakou škodu na nemovitostech. "Ale možná, že zemědělci nějakou újmu na polích utrpěli," uvedl.

Bizon patří mezi téměř ohrožená zvířata. Žije především v Severní Americe, největší populace je v Yellowstonském národním parku. Farmy chovají bizony většinou kvůli masu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.