Přihlásit

Přemnožená zvěř komplikuje zalesňování po kůrovcové těžbě. Ze sazenic nám dělá bonsaje, stěžují si lesníci (seznamzpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zalesňování holin po kůrovci ohrožuje přemnožená spárkatá zvěř. Sazenice listnáčů a jedlí jí totiž velmi chutnají.

Kůrovcová kalamita, která Českem postupuje už od roku 2015, za sebou nechá několik stovek tisíc hektarů holin, které musí lesníci obnovit a vysázet na nich nové odolnější lesy. Snahy o rychlé a efektivní zalesňování jim však kromě sucha komplikuje i přemnožená lesní zvěř, pro kterou sazenice dnes preferovaných listnatých stromů a jedlí představují velkou pochoutku.
„Problém přemnožené zvěře je dlouhodobě podceňován a nevěnuje se mu dostatek pozornosti, byť máme dostatek důkazů, že o problém jde,“ říká místopředsedkyně České lesnické společnosti Jana Čacká. Počty spárkaté zvěře se podle ní začaly neúměrně zvyšovat od druhé světové války. Lesníci na přemnožení upozorňují dlouhodobě, nyní však už začínají bít na poplach. „Už je na čase zachraňovat naše lesy,“ dodává Čacká.

Celý článek a video najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.