Logo
Vytisknout stránku

Rysi jsou pod dohledem (Zemědělec)

Rysí populaci na Šumavě a v Bavorském lese budou sledovat odborníci ze tří států. Kromě Česka se do projektu s názvem 3Lynx zapojilo také Německo a Rakousko.

Odborníci chtějí zjistit, kolik rysů na tomto území žije a jaký je roční přírůstek. Výzkum, který má pomoci ochraně těchto šelem, bude trvat jeden "rysí" rok, a to od 1. května do 30. dubna následujícího roku. Na jeho začátku bude možné sledovat samice s mláďaty, která se ke konci tohoto období osamostatňují. V dubnu následujícího roku pak bude možné spolehlivě vyhodnotit přírůstek populace i celkový počet jedinců. Rysi jsou individuálně rozeznatelní díky zbarvení a díky pravidelnému monitoringu pomocí fotopastí se dá i analyzovat, kam se daní jednotlivci stěhují, s kým mají potomky nebo zda již případně neuhynuli. "Možnost rozpoznat jednotlivé rysy na fotografiích nám dává příležitost proniknout do tajů jejich života lépe, než je tomu třeba u vlka nebo medvěda. Na druhou stranu to znamená mnohem náročnější práci s daty, protože rysové nejsou zrovna ochotné modelky, a když už, tak před skrytými kamerami nepózují ve standardizovaných postojích," říká hlavní manažerka projektu Simona Poláková z Ministerstva životního prostředí.
Šumavská populace rysů obývá území od Slavkovského lesa přes Brdy po Novohradské hory v Česku, Horní Rakousko po Linz a Bavorsko po Regensburg a Wiirzburg. Těžištěm jejich výskytu jsou národní parky Šumava a Bavorský les. Odhaduje se, že zde žije 60 až 80 samostatných zvířat. Z předchozích výzkumů je jasné, že skoro žádný rys nežije celý život jen vjednom státě. Pro spolehlivé vyhodnocení stavu populace je nezbytné i mít informace z celého území výskytu.
V rámci projektu 3Lynx ochranáři na vhodných místech na celém území výskytu šumavské populace rysů umístili fotopasti a připravují on-line databázi na sdílení dat, která umožní identifikaci jedinců bez ohledu na stát, ve kterém se zrovna vyskytují. Tím se mnohonásobně rozšíří možnost sledování životních osudů jednotlivých rysů i odhad početnosti populace.
"Mezinárodní spolupráce je pro ochranu šelem nezbytná. V případě šumavské populace rysa byla právě uzavřena dohoda o monitoringu a sdílení dat. Za jednotlivé země ji z pohledu vlád garantují Ministerstvo životního prostředí, vláda Horního Rakouska a Bavorská agentura životního prostředí. Dohodu rovněž podepsaly Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Správa Národního parku Šumava, opětovně Bavorská agentura životního prostředí a nevládní organizace Alka Wildlife a Green Heart of Europe jakožto vykonavatelé odborných prací," uvedl ředitel odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků MŽP Jan Šíma.
Podle Terezy Minárikové z Alka Wildlife se každý rok stane obětí pytláků až 20 rysů, což znemožňuje, aby se rysí populace stabilizovala a byla životaschopná i do budoucna. Sledování rysů je součástí projektu za více než 2,3 milionu eur (zhruba 59 milionů korun).

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.