Přihlásit

Děti Země vyhlásí vítěze ankety Ropák roku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 26. dubna (ČTK) - Sdružení Děti Země dnes v Brně vyhlásí cenu Ropák roku 2018 za antiekologický čin a Zelenou perlu za antiekologický výrok roku. Nominaci na první z cen dostali například někteří ministři, jedním z kandidátů na druhou z cen je i prezident Miloš Zeman.

U nominací na kandidáta na Ropáka roku bylo nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci antiekologické stavby. Nominováno bylo 12 lidí, takže do finále postoupili všichni. U kandidáta na Zelenou perlu roku bylo nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Nominováno bylo 40 výroků, ve finále jich je 18.

Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 loni dostal poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) za podání změny návrhu zákona o ochraně přírody a zároveň za její prosazování. Schválený návrh vyloučil spolky ze stavebních řízení pro malé lokální stavební projekty. Cenu Zelená perla 2017 získal tehdejší vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce na katedře jaderné chemie ČVUT uvedl: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.