Přihlásit

Veterinární správa ukončila na Zlínsku opatření proti šíření pseudomoru drůbeže (magazin.aktualne.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín
Chovatelé v okolí Šanova na Zlínsku, kde byl 13. dubna potvrzen výskyt pseudomoru drůbeže, opět mohou přemisťovat drůbež. Veterináři dnes zrušili i zákaz výstav, burz a trhů drůbeže a ostatních ptáků, který vyplýval z přijatých mimořádných veterinárních opatření. Dotýkala se třiceti katastrálních území, která spadala do ochranného pásma a pásma dozoru zasahujícího i na Slovensko.
Ukončení vydaných opatření dnes oznámila Státní veterinární správa na své úřední desce. Pseudomor drůbeže, takzvaná Newcastleská nemoc, se v Šanově objevila u malochovatele, který nahlásil veterinářům úhyn 11 z 34 chovaných slepic. Po vyšetření se nepotvrdila ptačí chřipka, ale pseudomor. Veterináři proto v obci zlikvidovali 71 slepic a jednu perličku, dalších 15 slepic uhynulo dříve. Kromě zasaženého chovu byla utracena drůbež i v jednom přímo sousedícím hospodářství, v němž bylo vysoké riziko rozšíření nákazy. Oba chovatelé mají podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka nárok na finanční kompenzaci od ministerstva zemědělství. Neprodlená likvidace ohniska a přijetí dalších opatření zamezily podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda dalšímu šíření choroby, což považuje za úspěch.
"Děkuji obcím v pásmech, Zlínskému kraji i chovatelům a občanům za spolupráci při řešení nákazy," uvedl Semerád. Ve zhruba 1350 hospodářstvích v dotčené oblasti nahlásili chovatelé v dubnu téměř 18 000 kusů drůbeže a dalších ptáků. Veterinární inspektoři zkontrolovali v uplynulých týdnech 42 chovů. Žádná porušení předpisů týkající se jejich biologické bezpečnosti neodhalili. Veterináři přesto chovatele vyzývají, aby byli opatrní při přesunech ptáků, výstavách, nákupech a bonitacích. "Je třeba pravidelně sledovat zdravotní stav, především pak chování, kondici, příjem krmiva, tekutin, případně snášku. V případě změny zdravotního stavu, nebo zvýšeného úhynu, je nutno tuto situaci konzultovat s veterinárním lékařem, nebo kontaktovat místně příslušnou krajskou veterinární správu," uvedl Vorlíček. Zmíněné příznaky by mohly svědčit o výskytu nákazy v chovu, dodal. Pseudomor se v chovu drůbeže v Česku objevil po 20 letech. Choroba je nebezpečná pro ptáky, u lidí může vyvolat zánět spojivek, který po několika dnech spontánně odezní. Newcastleská nemoc je po ptačí chřipce druhou nejnebezpečnější nemocí pro drůbež. Vakcinace je povinná pro všechny reprodukční chovy kura domácího a také hospodářství, v nichž jsou nosnice chovány na produkci vajec a je v nich 500 ptáků a více. V ostatních chovech veterináři očkování doporučují.
Virové onemocnění způsobuje u domestikovaných i volně žijících ptáků trávicí, dýchací a nervové potíže s rizikem úhynu. Nemoc může postihnout slepice, krůty, bažanty, holuby i křepelky. Onemocnění se zřídka objevuje u kachen a hus, vnímaví jsou vůči němu pštrosi a volně žijící ptáci. Celkem jde podle veterinářů o více než 200 druhů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.