Přihlásit

Medvědice opustila okolí Hukvald, vrátila se zpět do CHKO Beskydy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava/Beskydy 23. dubna (ČTK) - Medvědice, kterou před časem odchytili ochránci přírody a vypustili ji pak s nasazeným monitorovacím obojkem, opustila okolí Hukvald na Frýdecko-Místecku a vrátila se zpět do CHKO Beskydy. ČTK to řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. Úřady ani ochránci přírody nyní neuvažují o případném odchytu či odlovu. Hejtman jen minulý týden podepsal dokument, který umožní zásah, pokud šelma začne přímo ohrožovat lidi.

"V současné chvíli není důvod k odlovu ani k odchytu. Reagovali jsme na to, že se medvěd pohyboval mimo CHKO. Hejtman proto podepsal udělení výjimky pro případ nutnosti zásahu," řekla mluvčí. Dodala, že výjimka by byla využita v případě, že by se zvíře začalo pohybovat v obydlených oblastech a ohrožovalo lidi. Podle zástupců kraje jsou Beskydy pro medvěda přirozeným prostředím. "Medvěd je přísně chráněný. Turisté se podle toho musejí v horách chovat. Případné škody jsou chovatelům kompenzovány," řekla Birklenová.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) už dříve uvedl, že není potřeba vyvolávat paniku, jistá opatrnost je ale na místě. "Pokud lidé vědí, že setkání s touto šelmou někde hrozí, musí být obezřetní. Jsme v úzkém kontaktu s expertem z Mendelovy univerzity, se kterým spolupracuje i Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Je to odborník na medvědovité šelmy, který všechny dostupné informace i výstupy z monitorovacího obojku vyhodnocuje a v případě potřeby je schopen zasáhnout," uvedl hejtman.

Medvědice se už několik týdnů pohybovala především v Beskydech kolem Lysé hory. Váží 106 kilogramů a měří 87 centimetrů. Ochránci přírody ji dříve odchytili proto, aby jí mohli nasadit obojek, díky kterému mají přehled o jejím pohybu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.