Přihlásit

Vlčí smečka se usadila v Krušných horách (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarský kraj si šelmy oblíbily. Podle dlouhodobého monitoringu jich tu žije celkem osm.

Vlci se vracejí do Krušných hor. V současné době jich zde podle Štěpánky Kadlecové, koordinátorky místních Vlčích hlídek, žije necelá desítka. A ačkoli se podle ní jedná o zvíře, které vzbuzuje respekt, není třeba se návštěvy lesa bát.

* Jak je to dlouho, co se vlci začali do Krušných hor vracet?

Je tomu již několik let. Jejich výskyt se zde potvrdil v roce 2016 a od té doby tu začali být intenzivně monitorováni. A žijí tu doposud.

* Dříve zde vlci nežili?

Poslední výskyt na území České republiky byl zhruba před 150 lety, od té doby se u nás vlci začali objevovat až v devadesátých letech v Beskydech, jednalo se však o sporadický výskyt. První oficiální vlčí smečka se objevila v roce 2014 v Ralsku a pak se vlci rozšířili i do dalších míst, včetně Krušných hor. Česko je takovou genetickou křižovatkou, kde se potkávají různé evropské vlčí populace.

* Kolik jich tu je?

Nikdy nedokážeme říci přesné číslo, ale odhadujeme, že by se po Krušných horách mohlo pohybovat kolem osmi vlků, kteří však nejsou členy jedné smečky.

Celý článek najdete v MF DNES

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.