Přihlásit

ÚVAHA: Vlk se nažral a práce byla dobrá! (neviditelnypes.lidovky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tak jsme se opět stali svědky toho okamžiku, kdy se obyčejná slova vpisují do historie se zvláštním významem, třebaže je dotyční možná ani tak neřekli nebo to tak ani nemysleli (viz nebát se a nekrást, špinavé peníze, humanitární bombardování, blbá nálada… a mnoho výroků Járy Cimrmana). No a v těchto dnech se objevilo v novém významu spojení „dobrá práce“.


„Není to ta falešná informace?“ napadlo mě při prvním čtení o tom, že ochranáři přírody chválí vlky za dobrou práci při decimaci světově ojedinělého stáda muflonů v Machově… „To určitě někdo chce, abychom ochranáře neměli rádi, a nasazuje jim vlčí hlavu!“ Nechtělo se mi věřit, že by to bylo řečeno a myšleno upřímně! Každému člověku, i tomu největšímu ochránci přírody, musí být z toho smutno. Že by někdo otevíral šampus a radoval se z fungování přírodních mechanismů na takovém pozadí (30 mrtvých – mnohaletým úsilím zhodnocených, částečně sežraných a rozkládajících se těl)? Je to možné? Je, ale nemůže to být oficiální postoj! Ochránci přírody jsou přece lidé citliví, rozumní, vnímaví, co umějí pojmenovat kdejakou rostlinu i broučka latinsky a životopis kdejakého zvířátka znají – to nejsou tupí plniči zákonů (někdy sociálního inženýrství aplikovaného na flóru a faunu ).

Celý článek najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.