Přihlásit

Jihoafrická policie zabavila zásilku 167 nosorožčích rohů (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Johannesburg 15. dubna (ČTK) - Jihoafrická policie zabavila zásilku 167 nosorožčích rohů, která pravděpodobně mířila do jihovýchodní Asie. Je to jeden z největších policejních úspěchů v boji proti pytlákům zaměřujícím se na tato zvířata. S odvoláním na prohlášení policie o tom informovala agentura Reuters.

"Hodnota dosud nebyla určena, jedná se o jedno z největších množství zabavených rohů v zemi," uvedl mluvčí elitní policejní jednotky Hangwani Mulaudzi, podle nějž byl nedělní zátah výsledkem operace sběru zpravodajských poznatků o pytlácích. Zatčeni byli dva podezřelí ve věku 57 a 61 let, kteří mají dnes stanout před soudem. Vyšetřování případu podle mluvčího nadále probíhá.

Téměř 80 procent světové populace nosorožců žije právě v Jihoafrické republice. Tamní vláda a mezinárodní dárci v uplynulých letech poskytli peníze na podporu opatření proti pytlákům a zabezpečení národních parků.

Podle nevládní organizace Save the Rino (Zachraňte nosorožce) v letech 2013 až 2017 zabili pytláci kvůli drahocenným rohům každoročně na 1000 kusů těchto zvířat. Loni se počet usmrcených nosorožců o něco snížil, i tak ale rukou pytláků zahynula v průměru dvě zvířata denně. Dva druhy těchto lichokopytníků čítají již méně než 80 kusů žijících ve volné přírodě.

Pytláctví je hnáno silnou poptávkou po nosorožčích rozích v zemích, jako je Čína a Vietnam, kde jsou používány v tradiční medicíně a považují se také za znak úspěchu a bohatství. Kilogram rohů zde na černém trhu stojí v přepočtu více než 1,3 milionu korun, což z pytláctví a pašování dělá nesmírně výnosný byznys.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.