Přihlásit

Lidé při ornitologické akci v Tovačově viděli housata hus velkých (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tovačov (Přerovsko) 13. dubna (ČTK) - První jarní ornitologickou exkurzi pro veřejnost uspořádal dnes Moravský ornitologický spolek. Účast nebyla kvůli špatnému počasí vysoká, obecně však zájem o ornitologické exkurze roste. ČTK to řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Lidé dnes pozorovali ptactvo na Hradeckém rybníku v Tovačově na Přerovsku. "Skončili jsme dřív, začalo poprchávat. Ale viděli jsme první housata hus velkých, to nás velice potěšilo. Byly tam taky už i vlaštovky, které lovily nad rybníkem. Je to na ně brzy, zatím jich bylo jen pár, ale už se tady objevily," uvedl Šafránek.

Podle něj však ptáků přilétá ze zimovišť méně. "Přilétá jich méně co do počtu. Na cestě sem, v severní Africe a jižní Evropě, je lidé loví, hodně ptáků padne za oběti lidem," uvedl Šafránek.

Zájem lidí naučit se poznávat a pozorovat ptáky v posledních letech roste. "Často se i stane, že lidé přijdou na exkurze a jak získají zkušenosti, tak už pak řadu věcí poznají a chodí sami a nevyhledávají organizované akce," uvedl Šafránek.

Lidi na ornitologických exkurzích podle něj láká zejména to, že mohou být v přírodě a vidí něco zajímavého. "Někteří si také počítají, kolik druhů ptáků již viděli, baví je to," uvedl ornitolog. Exkurzí tak přibývá a konají se také na jiných místech, například ve Zlíně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.