Přihlásit

V Jizerských horách vysadí dalších 10.000 plůdků pstruha (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberec 6. dubna (ČTK) - Vodohospodáři vysadí zkraje příštího týdne na čtyřech tocích v Jizerských horách dalších 10.000 plůdků pstruha obecného. Do tamějších vod ho vrací už 13 let. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Pstruzi v minulých desetiletích z Jizerských hor téměř vymizeli kvůli průmyslovým exhalacím z polských a německých elektráren a dalším škodlivinám. Nebyli schopni přežít v příliš kyselé vodě. Především díky odsíření nebo uzavření elektráren se ale životní prostředí i voda zlepšily a pstruzi nyní dokážou v potocích vydržet.

Za dobu trvání projektu už bylo do horských potoků vysazeno přes 100.000 plůdků pstruha. "Monitoring prokázal úspěšnost našeho projektu. Například v Hájeném potoce v obci Bílý Potok postiženém v roce 2010 povodní je vidět několik generací pstruha potočního. V pramenné části Černého potoka je zase prokazatelný výtěr vysazeného dvouletého pstruha," uvedl vedoucí správy toků z Lesů ČR pro oblast povodí Labe Tomáš Sajdl.

Příští týden v pondělí vodohospodáři z Lesů ČR spolu s rybáři a zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny vysadí plůdky do bystřin a tůní, ve kterých se nerybaří a které spravují Lesy ČR. "Od frýdlantských sádek všichni ráno vyrazí k Černé Smědé, Černému a Včelímu potoku a k revitalizovanému úseku toku Malé Jeřice," dodala Jouklová.

Letos vodohospodáři zkouší ještě jinou metodu, k líhnutí jiker pstruha použili takzvaný Firzlaffův inkubační přístroj. Inkubátor s 2000 jikrami pstruha obecného pokusně nainstalovali v únoru na dno horního toku Smědé. Slibují si od toho, že vytvoří odolnější populaci. "Na této metodě je výhodnější, že když se ryba narodí ve stresovější vodě, měla by být odolnější. Je to přírodě přirozenější metoda než umělé vysazování," řekl již dříve ČTK Kamil Farský ze správy CHKO Jizerské hory, která na projektu spolupracuje.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.