Přihlásit

U Č. Budějovic se objevily letáky, poukazují na otrávenou návnadu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice 6. dubna (ČTK) - V okolí Vrbenských rybníků u Českých Budějovic se objevují letáky, v nichž stojí, že v lokalitě jsou otrávené návnady na přemnoženou škodnou zvěř. Ornitologové a ekologické sdružení Calla na případ upozornili krajský úřad, českobudějovický magistrát, Českou inspekci životního prostředí a Agenturu pro ochranu přírody. Podle nich však může jít jen o provokaci. ČTK to dnes řekl Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Letáky rozmístěné v lokalitě upozorňují na to, že by si majitelé měli hlídat své psy a nepouštět je volně do terénu. "Nedá se vyloučit, že někdo jen nechce, aby okolo rybníku běhali psi, které tam lidi chodí venčit," uvedl Řehounek.

Dodal, že kladení otrávených návnad je trestným činem. Nejčastěji se na to používá karbofuran, což je toxická látka a v zemědělství se její pomocí hubí hmyz. "Pokud po prozkoumání místa nálezu existuje důvodné podezření, že někdo otrávenou návnadu skutečně položil, předáváme případ kriminální policii," uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.