Přihlásit

Výstava ukazuje život šumavských rysů a vlků (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kašperské Hory
Návratu velkých šelem na Šumavu a soužití lidí s nimi je věnována výstava Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy, která bude až do konce června k vidění v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách.
Připravilo ji Hnutí DUHA ve spolupráci s Muzeem Šumavy a Správou národního parku Šumava (NPŠ). Návštěvníci uvidí rozsáhlou fotodokumentaci téměř půlstoletí dlouhého příběhu návratu velkých šelem na Šumavu. Díky ukázkám techniky i nových technologií pro monitoring vzácných zvířat nahlédnou "pod ruku" výzkumníkům, kteří se již 25 let zabývají jejich sledováním. Mapové infografiky ukážou rozšíření rysů v Pošumaví a představí zajímavé životní příběhy proslulých rysích tuláků, kteří se léta pohybují na české-bavorsko-rakouském pomezí. Expozice přibližuje i aktuální stav velkých šelem a kočky divoké v České republice. Autoři výstavy se při její přípravě vydali zpátky v čase za původem šumavského rysa. Od pamětníků a z archivů získali dosud nepublikovanou dokumentaci Projektu Lynx. Díky němu bylo v letech 1982 až 1989 do šumavské přírody vypuštěno sedmnáct rysů ze slovenských hor. Návštěvníci budou moci mimo jiné zhlédnout fotografickou dokumentaci této historie, dobové dokumenty, korespondenci i vzpomínky tehdejších aktérů. "Velké šelmy jako rys, vlk nebo medvěd byly po tisíce let součástí naší krajiny a našich životů. Obdivovali jsme je, obávali jsme se jich a dokázaly nám způsobit řadu problémů. Žili jsme ale po jejich boku a mohli jsme spolu existovat. Když však člověk vymyslel nástroje, jak tato zvířata vyhubit, vytěsnit je z míst, která chtěl obdělávat, udělal to. To ale změnilo krajinu na mnoho generací. Teď se tyto šelmy vracejí a máme ještě více nástrojů, kterými je můžeme opět vyhubit, vytěsnit z míst, která jsme si podmanili. Doufám, že tato historie se nebude opakovat, už jen proto, že o těchto zvířatech víme o dost víc než před 150 lety. Vymysleli jsme opatření, která dokáží zmírňovat problémy v soužití s šelmami a zároveň tu máme prostor, který s námi mohou sdílet. Jen ten strach u mnohých zbytečně zůstává. Jsem ale přesvědčen, že aktivity, jako je právě tato výstava, jej dokážou zahnat," uvedl ředitel NPŠ Pavel Hubený.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.