Přihlásit

Loňské sezoně na Valašsku vévodil rekordní odstřel divočáků (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neobvykle vysoká čísla zaznamenali myslivci také u lovu jelenů a daňků. Srnčí naopak klesá.
Pozděchov

Uplynulou sezonu hodnotili tradičně v tomto čase myslivci na Valašsku na Chovatelské přehlídce trofejí. O víkendu se sešli v Pozděchově. Loňský rok byl jednoznačně ve znamení černé zvěře. Myslivci odstřelili 2338 divočáků. Loňský rok byl pro myslivce úplně odlišný. "Bylo to kvůli tomu, že se tu vyskytl v bezprostřední blízkosti africký mor prasat. Chlapi museli vyvinout velké úsilí, aby se populace černé zvěře maximálně zredukovala," vysvětlil předseda okresního mysliveckého spolku Michal Zubíček. Ve srovnání s předešlým rokem, kdy myslivci ulovili kolem šestnácti set prasat, je letošní číslo absolutně rekordní.
"Rekordní čísla jsme zaznamenali také u jelenů a daňků. Jediné, co zažívá stagnaci, spíše trochu pokles, je zvěř srnčí. Už před čtyřmi lety jsme měli velký úbytek plošně, kolem 30 % dolů, aniž bychom znali příčinu," doplnil Zubíček.
Konkrétní čísla dodal Petr Matějka, myslivec a zástupce společnosti Lesy České republiky.
"U jelení zvěře je nárůst za posledních deset let asi o dvě stě padesát procent. Lovilo se necelých tři sta kusů, teď sedm set.
Ale stavy pořád jsou, jelení zvěře je dostatek," vypočítal Matějka s tím, že jeleni se dnes loví v 80 % honiteb i tam, kde před patnácti lety nebyli. Lesáci musí na odlov vyvíjet tlak, protože zvěř dělá velké škody, srnčí v mladých porostech, vysoká ve starších.
"Srnci ničí porosty do sedmi let věku takzvaným vytloukáním. Parožím odírají stromky, které pak umírají.
Také ožírají mladé výhonky a tím zabrzdí růst. Speciálně jeleni pak ohryzávají a loupají starší stromy," vysvětlil Matějka s tím, že lesy v mýtním věku kolem sta let jsou pak narušené a mají vady.
Při bilancování loňské myslivecké sezony stojí za zmínku úhyn čtyřletého srnce, který je svou velikostí a kvalitou paroží raritou. Také jeho výskyt v honitbě Nový Hrozenkov není obvyklý.
Výjimečný byl také pětiletý jelen, kterého v Lužné srazilo auto. "Byl to velice nadějný jelen, kdyby se dožil devíti let, jeho trofej by byla minimálně stříbrná," myslí si Matějka.
Jelena s největším parožím v okrese Vsetín vloni ulovil Radek Štach v Pozděchově na Trubiskách. Střelil ho za plného světla ještě před říjí. "Z lesa vyšlo šest laní a za nimi tento osmiletý jelen. Mohl mít přes dvě stě kilo, což je na tyto podmínky velký kus. Trefil jsem ho z devadesáti metrů, na první ránu rovnou na komoru. Odběhl asi padesát metrů na kraj lesa a pak se zlomil," popsal lovecký zážitek Štach.
Mimo toto největší paroží a nejkrásnější dvoubarevné paroží zmíněného čtyřletého uhynulého srnce mohli návštěvníci chovatelské přehlídky v Pozděchově obdivovat trofeje asi osmi set srnců, téměř sto osmdesáti jelenů a devadesáti daňků.
Také byly k vidění zbraně černé zvěře a trofeje lišek či jezevců.
Před Dům kultury připravili pořadatelé výstavu jeleních shozů, více než dvou stovek raritních jeleních parohů ze střední Evropy. Návštěvníci se zajímali také o ukázky dravců a ti nejmenší se zabavili při poznávacích soutěžích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.