Přihlásit

Zlínský kraj letos podpoří včelaře částkou téměř 1,5 milionu Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 27. března (ČTK) - Zlínský kraj letos podpoří včelaře částkou téměř 1,5 milionu korun. Rozhodli o tom krajští radní. Podpora je určena současným i začínajícím včelařům. Mezi 158 z nich rozdělí hejtmanství peníze na pořízení základního a doporučeného vybavení. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"Tím, že včelaři nejsou, tak klesá úroda ovocných stromů. Významně. To znamená, že stát, ale kraje také, navíc podporují včelaře, aby vznikali, aby tvořili úly a podobně. A to proto, abychom včelstva měli. Je to víceméně každoroční dotace, kterou chceme dávat," uvedl Čunek.

Zlínský kraj pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. Jen za poslední dva roky podpořilo hejtmanství 366 včelařů celkovou částkou 3,49 milionu korun. Podle krajské radní Margity Balaštíkové (ANO) roste díky finanční podpoře počet začínajících včelařů. "Pozitivní dopad má také na celkovou úroveň kvality včelstev a na snížení výskytu moru včelího plodu," uvedla Balaštíková. Podle údajů veterinářů počet ohnisek moru včelího plodu v regionu postupně klesá. Zatímco v roce 2014 jich ve Zlínském kraji napočítali 160, předloni jich bylo 45 a loni 30.

O dotace mohli zažádat zájmoví včelaři ve věku minimálně 18 let, kteří mají trvalé bydliště ve Zlínském kraji. Přiznanou podporu 5000 až 10.000 korun mohou využít na pořízení základního vybavení, tedy tří až šesti nástavkových úlů s varroa dnem a rámkových přířezů nebo rámků, ale i na zakoupení doporučeného vybavení, například včelařského kuřáku, rojáčku, rozpěráku, včelařského drátku, forem na sbíjení rámků, krmítek, mateří mřížky nebo ochranných pomůcek.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné plodiny. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování přírodních a kulturních rostlin.

Viktor Chrást

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.