Přihlásit

Zlínský kraj vyplatí za škodu způsobenou bobrem přes 102.000 Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 27. března (ČTK) - Zlínský kraj proplatí žadatelce z Uherskohradišťska škodu ve výši 102.300 korun, kterou jí na dřevinách způsobili bobři evropští. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě, peníze dostává ze státního rozpočtu.

Bobr páchá v regionu škody především na lesních porostech a na ochranných hrázích. Hejtmanství vyplácí náhrady za škody způsobené také dalšími zvláště chráněnými živočichy. Ročně jde obvykle o statisíce korun, za celý loňský rok šlo o částku 668.000 korun. "Většinou jde o škody způsobené vlkem, medvědem, vydrou či právě bobrem," uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO), která zodpovídá za oblasti životního prostředí a zemědělství. Kraj dříve proplácel i vysoké škody způsobené kormorány.

Bobr ve druhé polovině minulého století z přírody na Moravě vymizel. Znovu se v ní objevil až před zhruba 20 lety, kdy bobry vrátili do přírody rakouští ekologové. Bobří rodiny postupovaly proti proudu řeky Moravy. Jejich velké kolonie lze nalézt na soutoku řek Moravy a Dyje u Břeclavi, v Lednicko-valtickém areálu a Podyjí. Ve Zlínském kraji jich je nejvíc na Uherskohradišťsku.

Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.