Přihlásit

Podyjí má nové obyvatele. Poníky z Anglie (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znojemsko -
edenáct vzácných exmoorských pony přivezlo s menším zpožděním včera odpoledne speciální nákladní auto do Podyjí. Dvě malá stáda odborníci vypustili na vřesovišti u Havraníků a také v oblasti bývalé armádní střelnice u Mašovic na Znojemsku. Divocí koně mají pomáhat udržovat dvě unikátní lokality v národním parku a chránit je před zarůstáním.
"Divocí koně mají za sebou cestu delší než 1700 kilometrů. Jsme rádi, že ji zvládli bez potíží," uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
Poníky do Podyjí přivezli zástupci nevládní organizace Beleco, která se dlouhodobě věnuje problematice péče o bývalé vojenské prostory. "V Podyjí budou koně udržovat celkovou plochu bezmála sedmdesát hektarů. Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadu druhů motýlů, kteří jsou na nich závislí," popsal přínos pastvy odborný garant projektu Pavel Marhoul.
V Podyjí, které rozhodně není tradiční pastevní oblast, je obtížné zajistit dostatek zvířat ke spásání vzácných stepí a vřesovišť. "Navíc divocí koně dokáží regulovat i náletové dřeviny, jejichž šíření na stepích je jinak obtížně řešitelné. Proto jsme projektu nabídli využití dvou ploch, o něž dlouhodobě pečujeme," informovala botanička Správy národního parku Podyjí Lenka Reiterová.
Přestože dvě stáda divokých koní už od roku 2015 žijí ve středočeských Milovicích, bylo důležité přivézt pro Podyjí zvířata přímo z Anglie.
"Je třeba vytvořit co nejširší genetickou základnu nepříbuzných zvířat, aby byla v krátké budoucnosti tuzemská populace geneticky soběstačná," vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.
První písemné zprávy o divokých koních pocházejí z anglického Exmooru z roku 1086.
Zvířata tam byla od nepaměti vedena na seznamech divoké zvěře a byla součástí královské honitby.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.