Přihlásit

O víkendu bylo na Bažantnici rušno (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TŘEBÍČ
Na Bažantnici proběhlo slavnostní zahájení přehlídky trofejí za rok 2017. Přehlídka byla zahájena v pátek 4. května odpoledne. Tato přehlídka trofejí není nic nového, protože se koná už desítky let. Doprovázela ji výstava obrazů pana Václava Nasvětila a dřevořezeb Josefa Holase. Takže se bylo rozhodně na co koukat.

Spatřit jste mohli stovky vystavených trofejí. A to srnčí, jelení, daňčí, mufloní, černé zvěře, dále lebky lišek a jezevců. Každá trofej je zajímavá pro jejího majitele, připomíná mu úspěšný lov a zážitky s ním spojené. Na druhý den v sobotu se návštěvníci Bažantnice mohli těšit na okresní kolo soutěže pro děti Zlatá srnčí trofej. Této zajímavé soutěže se zúčastnilo čtyřicet dětí. Soutěž se skládala z teoretické části, což je písemný test, a praktické části. To jsou dvě stezky. Jedna s poznáváním dřevin, bylin, pobytových známek zvěře. Ta byla připravena v lese u Bažantnice. Druhou absolvovaly děti uvnitř Bažantnice a zde poznávaly preparáty zvěře, lovecké psy, pomůcky myslivce, trofeje a další.
"Nálada na ZST byla skvělá. Děti si celý den užily. Byla pro ně připravena nejen samotná soutěž, ale také doprovodný program (střelba ze vzduchovky, laserová střelnice, lovečtí dravci, lovečtí psi, myslivečtí trubači a další). Po ukončení byl připraven pro všechny táborák s opékáním špekáčků. Všichni účastníci byli odměněni upomínkovými předměty (mj. medaile a hrneček s logem soutěže) a tři nejlepší v každé kategorii i hodnotnými cenami (vzduchovka, lovecké nože, čelovky ad.), diplomy, medailemi a vítězové putovními poháry," řekl předseda OMS Třebíč Tomáš Sedláček.
Soutěžilo se ve třech kategoriích. V nejmladší kategorii A1 zvítězil Jan Bochníček, v kategorii A Václav Chlanda a kategorii B ovládl Zdeněk Král. Sobotní den zpestřil i okresní přebor v brokové střelbě a v neděli Okresní myslivecký spolek uspořádal tradiční svatohubertskou mši v bazilice sv. Prokopa a jarní svod loveckých psů na Bažantnici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.