Přihlásit

Dva sokolí páry se připravují na hnízdění v litvínovské chemičce (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litvínov (Mostecko) 21. března (ČTK) - Budky na komínech litvínovské chemičky opět zabydleli sokoli. Dva páry se připravují na hnízdění. Od roku 2011 se v chemickém areálu u Litvínova vylíhlo 23 mláďat. ČTK to dnes řekl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Kvůli hnízdění sokolů mají nyní turisté zakázán vstup k Průčelské rokli nedaleko Ústí nad Labem a k hnízdícím lokalitám v Národním parku České Švýcarsko.

Loni na komínech chemičky hnízdily také dva páry kriticky ohroženého druhu sokola stěhovavého. Oba páry přivedly na svět celkem pět mláďat.

V areálu jsou dvě hnízdící budky, a to na komínu teplárny a na komínu etylenové jednotky. Obě jsou ve výšce přes 100 metrů, protože sokoli si pro hnízdění hledají co nejvyšší místa, kde mají klid a rozhled.

Budky kontroluje na jaře ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. "Obě budky jsme vyčistili, zkontrolovali jejich stabilitu a připravili nové fotopasti. Nedávno jsme k budkám opět vystoupali, abychom si potvrdili naše pozemní pozorování. Našli jsme čerstvé zbytky potravy a trus, takže sokoli jsou zpět, upevňují partnerské pouto a připravují se na hnízdění. Půjde-li vše podle plánu, brzy snesou tři až čtyři vejce, na kterých budou zhruba měsíc sedět. A my se na komín vydáme znovu koncem dubna, abychom narozená mláďata okroužkovali," uvedl Beran.

Sokol stěhovavý se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství.

Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí se v Česku pohybovalo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na území ČR zhruba osmdesát párů sokola stěhovavého. Na severu Čech je ochránci přírody zaznamenali v Českém Švýcarsku a Českém středohoří. Hnízdí také na komínech rafinérie v Kralupech nad Vltavou nebo v areálu neratovické Spolany.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.