Přihlásit

V Děčíně instalovali stovky pachových ohradníků kvůli divočákům (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčín 20. března (ČTK) - Stovky pachových ohradníků nechal rozmístit děčínský magistrát v okrajové části města Bynov, kde je zástavba panelových i rodinných domů. Vyslyšel tak stížnosti obyvatel, kteří si stěžovali, že z lesa vybíhají divočáci a způsobují v jejich okolí škody. ČTK to dnes řekl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil. Pořízení ohradníků podle něj přišlo zhruba na 10.000 korun.

"Pracovníci odboru životního prostředí na místě provedli šetření a zjistili, že stížnosti obyvatel jsou oprávněné. Proto jsme po délce asi devíti kilometrů rozmístili pachové ohradníky," uvedl Stínil. Pachové ohradníky se zavěšují na větve stromů. "Patří prakticky k jedinému možnému řešení, jak černé zvěři zabránit v migraci," dodal Luděk Stínil.

Ohradníky o uplynulém víkendu rozmístili zaměstnanci magistrátu spolu s členy mysliveckých spolků a Lesním úřadem v Děčíně. Aby byly účinné, musí se na ně pravidelně každé tři týdny nanášet speciální postřik.

Jedním z důvodů, proč divočáci prchají z lesů do bytové zástavby, je podle mluvčího děčínského magistrátu hluk z kácení stromů v okolních lesích kvůli kůrovci a také skutečnost, že lidé zvěř v minulosti krmili. Divočáci se proto naučili chodit do okrajové části města a působili škody na majetku lidí i města. "Navíc může dojít k ohrožení života a zdraví lidí, kteří se v této lokalitě pohybují. V současné době totiž dochází k zabřeznutí bachyní prasete divokého," uvedl Stínil.

Děčín není první samosprávou, která se problémy s divokou zvěří zabývá. Ústecký kraj v minulosti pořídil na 500 elektronických plašičů zvířat. Rozmístil je v okolí silnic, kde jsou nejčastěji hlášeny střety se srnci a divočáky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.