Přihlásit

Turisté nemohou do hnízdních lokalit sokola na severu Čech (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem 15. března (ČTK) - Turisté kvůli hnízdění vzácného sokola stěhovavého nemohou k Průčelské rokli nedaleko Ústí nad Labem. Pracovníci Správy CHKO České středohoří oblast uzavřeli, aby měli ptáci klid na hnízdění. Zákaz vstupu do hnízdních lokalit zvláště chráněných druhů ptáků platí také v Národním parku České Švýcarsko. Sokoli v posledních letech pravidelně vyvádějí mladé také na komíně ústecké teplárny či litvínovské chemičky.

Pravděpodobně jeden sokolí pár si opět zvolil ke hnízdění skály v Průčelské rokli nedaleko Brné. Přístupové cesty opatřili ochránci přírody uzavíracími páskami a informačními cedulemi v češtině, němčině a angličtině. "Sokoli byli na lokalitě přítomní, aktuální fázi hnízdění ověříme v nejbližších dnech," uvedl ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří Pavel Kříž.

Samice sokolů jsou na počátku hnízdění velmi citlivé a při pocitu ohrožení hnízdo nezřídka opustí. Sokolům nejvíce vadí pohyb nad a v úrovni hnízda. Proto je nejrizikovější přístup z horní části skal, kde je několik vyhlídek. Díky společným hlídkám pracovníků Agentury ochrany přírody a krajiny, strážců přírody, policistů z Brné i ukázněnosti veřejnosti se minulý rok podařilo sokolům úspěšně vyvést mladé. Proto i letos budou celé Výří skály v Průčelské rokli pod přísným dohledem. Zákaz vstupu potrvá do 30. června.

Rokle je atraktivní díky dvěma vodopádům, kamenným sutím, skalám a vyhlídkám. "Je nám líto, že jsme museli uzavřít tak působivé místo Českého středohoří. Věříme však, že většina milovníků přírody bude potěšena, když nad středohorskými vrchy bude předvádět svou akrobacii více těchto krásných dravců," uvedl Kříž.

V platnosti už je také zákaz vstupu do hnízdních lokalit v Národním parku České Švýcarsko. Opatření slouží k zajištění klidu sokolů stěhovavých, čápů černých a výrů velkých. Zákaz vstupu podle správců parku veřejnost přijímá dobře a respektuje, díky čemuž jsou pro zdejší oblast obvyklé vysoké počty mláďat.

Zákazy vstupu do hnízdních lokalit se tradičně netýkají značených turistických cest, pro běžné návštěvníky opatření nepředstavuje větší omezení. Turisté však na uzavřenou hnízdní lokalitu mohou narazit na některých neznačených cestách. Proto jsou hnízdní lokality v terénu vyznačeny pomocí dřevěných označníků a někde i vymezovacími páskami. Kvůli odstraňování následků nedávné vichřice však správa parku požádala veřejnost, aby návštěvu Českého Švýcarska odložila až na začátek dubna.

Ochránci přírody evidují na severu Čech několik dalších párů sokolů. Hnízdí na komínech tepláren, chemických rafinerií. Sokolí pár z Průčelské rokle je jeden ze dvou známých párů sokolů, které hnízdí na přirozených skalních hnízdištích v kaňonu řeky Labe.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.