Přihlásit

Odstřely divočáků loni klesly, zabitých se vyšetřilo na 145.000 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 14. března (ČTK) - Myslivci loni poslali na vyšetření na parazita svalovce meziročně o skoro 85.000 méně vzorků z divočáků, bylo jich zhruba 145.000. ČTK to dnes sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy. Vyšetření na svalovce je povinné, odstřely přemnožených divokých prasat se tak loni snížily. Číslo ještě není úplné, soukromé laboratoře podle Majera můžou údaje vkládat do veterinárních systémů až do půlky dubna, ale zásadní nárůst se neočekává. Podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty byla loni větší úroda žaludů a bukvic, prasata tak nešlo snadno lákat. Současná dotační politika ze strany ministerstva zemědělství pro myslivce pak podle něj není vhodně nastavená.

Janota upozorňuje, že navíc myslivecká komunita stárne a dlouhodobě ubývá myslivců, navíc je těžké lovit zvěř, když v příměstských oblastech se od ranních hodin pohybují běžci nebo cyklisté. V posledním roce bylo podle mysliveckých statistik 90.940 osob s loveckými lístky, které v honitbách prováděly myslivecké úkony. Například v roce 2014 jich bylo o zhruba 1500 více.

Podle ministerstva zemědělství nemůže počet odlovených kusů zvířat stoupat každým rokem. "Úspěšnost lovu je závislá na celé řadě faktorů. Například počasí, sněhová pokrývka, obecně průběh počasí, ale i větší ostražitost a přizpůsobení zvěře v důsledku zintenzivnění lovu," uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Počet odlovených divočáků podle něj předloni ovlivnila první vlna celorepublikového zástřelného, které se vyplácelo kvůli výskytu afrického moru prasat. "Tímto zásahem se v řadě míst podařilo ulovením dospělých samic dosáhnout snížení přírůstku v letošním roce. Systém zástřelného patří k motivačním nástrojům pro uživatele honiteb. Avšak ani ten z dlouhodobého hlediska není jednoznačně motivační," dodal Bílý.

Od loňského prosince platí, že myslivci by měli dostávat jako zástřelné dva tisíce korun za divočáka, kterého odloví nad tříletý průměr odstřelů v dané honitbě. "Ministerstvo rovněž zvýšilo sazbu na pořízení a instalaci odchytového zařízení na černou zvěř. Dále byl aktualizován metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře, který má rovněž přispět ke snížení početnosti nejen prasete divokého, ale i ostatních druhů spárkaté zvěře," dodal mluvčí. Podle Janoty ale není systém nejlépe nastavený, navíc kvůli moru a velkým odstřelům se snížily ceny masa z divočáků.

Kvůli přemnoženým divočákům v ČR také rostou počty dopravních nehod. "Bývá to v úsecích, kde je větší migrace této zvěře. Snažíme se apelovat na správce komunikace na umisťování různých pachových ohradníků, v případě dálnic plotů, nicméně přesto každoročně dochází k nárůstu těchto dopravních nehod, které tvoří zhruba 11 až 12 procent celkového počtu v šetření dopravních nehod. Bohužel v loňském roce přinesly fatální následky i pro čtyři účastníky dopravních nehod," sdělil ČTK ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Divoká prasata podle starších odhadů ministerstva každoročně působí miliardové škody na zemědělské půdě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.