Logo
Vytisknout stránku

Lidé na Zlínsku budou moci chovat prasata doma, ruší se opatření (ČTK)

Praha 14. března (ČTK) - Veterináři zrušili opatření, která vytyčovala oblast zamořenou africkým morem prasat na Zlínsku. Reagovali tak na rozhodnutí Evropské komise, podle níž je ČR uznána za zemi bez této choroby. ČR jako zatím jediná země na světě dokázala nákazu na svém území vymýtit. Současně s tím veterináři zrušili tzv. oblast s intenzivním odlovem divokých prasat. Končí tak místní vyplácení zástřelného. Lidé v oblasti si budou moci pořídit domů prasata na výkrm, ale pouze z registrovaných chovů. Některá omezení pro celou ČR zůstávají platná, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Pro celé území ČR budou nadále platit upravená celostátně vydaná mimořádná veterinární opatření," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Stát tak nadále nařizuje lovcům intenzivně lovit divočáky všech věkových skupin. Dál budou moci používat jinak zakázané technické prostředky.

Stále také platí celostátní monitoring uhynulých divočáků, vyplácí se nadále dvoutisícové nálezné za uhynulé nebo sražené prase, pokud nálezce odevzdá vzorky na vyšetření na tuto chorobu. Kromě vábení prasat je zakázané přikrmování divočáků. "Pro chovy domácích prasat v celé ČR i nadále platí zákaz krmení kuchyňskými odpady a zpřísněna je také evidence pro přemísťování prasat určených k domácí porážce. Zakázán i nadále zůstává dovoz těl ulovené zvěře a vedlejších živočišných produktů z ulovené zvěře určené k vycpání nebo jiné preparátorské úpravě ze zemí s výskytem moru," dodal Vorlíček. Také se v chovech prasat nesmí používat seno nebo sláma, které z těchto zemí pocházejí.

V zamořené oblasti dosud bylo nálezné za uhynulý kus 5000 korun, zástřelné pak 3000 korun.

Poslední zástřelné za divočáky bude stát vyplácet, pokud si o ně myslivci řeknou, nejpozději do 15. dubna za prasata, která byla odlovena do dneška a vzorky z nich byly na vyšetření poslány do 21. března.

Choroba se stále šíří po Evropě, například v Polsku a Belgii. Podle Semeráda je riziko nového zavlečení nemoci do ČR velké. Nemoc, která není nebezpečná pro člověka, přenášejí právě například divoká prasata.

Ostatní státy EU se pak v současnosti z opatření, která ČR přijala, učí. Západní Evropa si podle Semeráda mění legislativu, aby mohla přikazovat právě například nesklízení plodin zemědělcům, jako se to stalo v ČR. Kromě EU se nyní nemoc šíří i v Asii, například v Číně, Vietnamu nebo Mongolsku.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června 2017 na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři následně potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.