Přihlásit

Nakažlivé prašiviny přibylo (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Víc hlídat psy a děti je nutné na Českobudějovicku kvůli vyššímu výskytu prašiviny.
Českobudějovicko – Liška uhynulá na prašivinu se sem tam najde. Minulý týden ale myslivci objevili mezi Homolemi a Boršovem nad Vltavou tři. Prašivinu známou dnes spíše jako svrab způsobuje roztoč zákožka svrabová zavrtávající se pod kůži.
Způsobuje velké svědění, ztrátu srsti nejdříve na spodní části těla, ocas může být lysý jako u potkana. Proto je zřejmá na první pohled. „Zvíře není plaché a postupně slepne,“ doplňuje starosta Boršova nad Vltavou Jiří Zeman, který ihned varoval starosty okolních obcí a občany před nebezpečím přenosu na psy i lidi.
Jak vysvětluje jednatel Okresního mysliveckého spolku České Budějovice Pavel Pletka, prašivina se objevuje běžně, její výskyt klesá a stoupá. „V posledních třech čtyřech letech jsme zaznamenali její zvýšený výskyt – částečně stavy lišek zdecimovala,“ dodává. Může se vyskytovat při vyšší koncentraci zvěře v oborách, v chovech černé zvěře hlavně držbou. V intenzivních chovech se léčí.
„U nás většina lišek uhynula na psinku, takže prašivina se u nás moc neobjevuje,“ uvedl myslivec Miroslav Trost z Dolního Dvořiště. Proti psince jsou psi očkováni.
Svrabu je lepší předcházet než ho léčit. Hlavní zásadou je nepouštět psa na volno, na uhynulé lišky nesahat a nález hned oznámit policii nebo myslivcům. Osvědčenou prevencí proti nákaze jsou podle Libora Vlčka z budějovické Veterinární kliniky Vltava preparáty fungující proti klíšťatům, blechám a roztočům, protože prašivina je dílem roztoče.

Nepouštět psy na volno. Nakazí se při norování či vyválení na uhynulé lišce s prašivinou. Je přenosná na lidi.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.